Ny rättsprocess väntar Ulf Spång

Skandias tidigare finansdirektör Ulf Spång friades igår från brottmisstankar av Svea hovrätt. Men nu går han snart en ny rond i en annan rättsprocess.

Den här gången är det Skatteverket som upptaxerat honom med 20 miljoner och dessutom gett Spång ett skattetillägg på åtta miljoner. Ulf Spång tror att han med hovrättsdomen i ryggen kommer att vinna också det här målet.

– Det är två olika typer av processer, jag är medveten om det. Att jag ska betala skatt på pensionspengar har jag aldrig sagt att jag inte ska göra. Det är frågan om vilket år jag ska betala skatt. Och det är en fråga om skattetillägg. Friandet i hovrätten har givetvis en stark betydelse för skattetilläggsfrågan, säger Ulf Spång.

På vilket sätt då?

– Skattetillägget ses som ett straff för att man har deklarerat fel och jag anser inte att jag har deklarerat fel. Hovrätten säger att det finns ingen brottslig avsikt i detta och jag tror att jag kommer att vinna även skattemålet. Jag blev upptaxerad av länsrätten, jag blev friad i tingsrätten, jag blev friad av hovrätten. Jag tror att jag kommer att vinna detta i kammarrätten också.

Gårdagens dom innebär att Ulf Spång helt friades från misstankar om grova skattebrott, efter att han tagit ut 20 miljoner kronor från sin pensionsförsäkring i Schweiz och flyttat pengarna till sitt nystartade bolag på Guernesey.

Spång tog inte upp inkomsten från pensionen, de 20 miljonerna, i sin deklaration och blev därför upptaxerad i efterhand av Skatteverket. Målet gick vidare till länsrätten, som gick på Skatteverkets linje om upptaxeringen och ett skattetillägg på åtta miljoner kronor.

Nu går det överklagade ärendet vidare till kammarrätten för slutligt avgörande. Skatteintendent Roland Nilsson på Skatteverket ser inte att den friande domen i hovrätten skulle innebära en prutning på skattetillägget.

– Skattetillägget bokför man när man i deklarationen har lämnat en olik uppgift. Spång har inte lämnat någon uppgift att han haft den här inkomsten. Då blir det skattetillägg på undanhållen inkomst.

Åtta miljoner låter väldigt mycket nu när han är frikänd i hovrätten?

– Det kan det i och för sig göra men Ulf Spång har inte lämnat i någon uppgift i deklarationen att han har haft den här inkomsten, då har han lämnat en oriktig uppgift och då är skattetillägget 40 procent av undanhållen inkomst, säger Roland Nilsson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista