Jordbruksstödet Marit Paulsens käpphäst

Jordbruksstödet ska slopas på fem år. Det sa Folkpartiets förstanamn i valet till Europaparlamentet, Marit Paulsen, i Ekots utfrågning i dag. Hon är mycket kritisk till hur det här stödet fördelas i dag.

– Det absurda är det brittiska kungahuset, familjen Windsor, är de absolut största bidragstagaren i Europa. I Sverige har vi de största bidragstagarna i på de feta slätterna i Sydsverige. De här stora markägarna hanteras på precis samma sätt som en getbonde i Jämtland.

Jordbrukspolitiken inom EU är något som många svenska politiker vill förändra, och det går långsamt. Faktum är att den här utgiftsposten har ökat lite sen valet 2004. I dagsläget går över 45 procent av EU:s budget till jordbruk och landsbygdsutveckling. Men Marit Paulsen tror att avvecklingen av jordbruksstödet är möjligt och att svenska bönder har stora möjligheter att konkurrera även utan bidrag. Hon undrar om inte programledaren tror det.

– Tror du att svenska bönder är sämre bönder eller entreprenörer än de tyska.

För att avskaffa jordbruksstödet måste du få med de stora jordbruksnationerna Frankrike, Tyskland, Spanien, Polen. Vilket stöd har du att hämta där för att slopa jordbruksstödet?

– Det kan jag inte svara på ännu.

Marit Paulsen fick också frågor om flyktingar, och frågan var om gränsen är nådd för hur många Sverige kan ta emot. Då gjorde Marit Paulsen en jämförelse med befolkningstätheten på andra håll i Europa.

– Kom nu ihåg att om Sverige blir lika befolkat som Holland så har vi plats till 200 miljoner.

Camilla Kvartoft
camilla.kvartoft@sr.se

Ci Holmgren
ci-holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista