Kim Jong-Il på fotbollsmatch.
Nordkorea

Kim Yong-Ils son utsedd till efterträdare

Nordkoreas ledare Kim Yong-Il har utsett sin yngste son till sin efterträdare, enligt sydkoreanska medier. En maktkamp inom landet skulle kunna vara en förklaring till den senaste tidens atomprovsprängning och missiluppskjutningar i landet.

Nordkoreanska diplomater utomlands ska ha fått uppmaningar om att ställa sig bakom Kim Jong-Un, som är diktatorn Kim Jong-Ils yngste son, det meddelar sydkoreanska medier idag och hänvisar till uppgifter som säkerhetstjänsten ska ha gett till Sydkoreas parlament.

Uppmaningen till statsanställda nordkoreaner utomlands att stödja Kim Jong-ils yngste son ska ha kommit efter atomprovsprängningen den 25 maj, och enligt den sydkoreanska tidningen Dong-a Ilbo har också en ny hyllningssång skrivits till Kim Jong-un.

Mycket lite är känt om den tilltänkta nya ledaren, som tros vara 26 år gammal och ska ha som ung ha gått på en skola för diplomatbarn i Schweiz, innan han började på en militärakademi i Pyongyang.

I april i år ska han ha fått en plats i Nordkoreas militärkommission, som styrs av Kim Yong-Il och är den mäktigaste institutionen i Nordkorea.

Detta kan vara ett tecken på att Kim Yong-Il, precis som sin egen far, i god tid förbereder sin egen arvtagare.

Sedan den åldrande Kim Yong-Il drabbades av sjukdom förra året, antagligen en hjärnblödning, har spekulationerna ökat om vad som ska hända med makten i Nordkorea när han försvinner. Under sjukdomstiden ska makten i landet ha gått till hans svåger.

Den senaste tidens atomprovsprängning och andra militära styrkedemonstrationer skulle kunna vara ett sätt för Kim Jong-Il att visa rivaler om makten i Nordkorea att han själv fortfarande har kontroll, och även vara ett försök att få landet att sluta upp bakom den 26-årige sonen Kim Yong-Un.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".