Minst 61 döda i gruvbrand i Sydafrika

I Sydafrika har minst 61 personer dött i en brand i en guldgruva. De ägnade sig åt illegal gruvdrift, vilket är vanligt men också lönsamt.

Sydafrikas minister för gruvnäringen, Susan Shabangu, kommer idag att besöka den gruva där dödsfallen inträffade. Företaget som äger guldgruvan, Harmony Gold, säger att man kommer att skärpa säkerheten.

Igår bars 36 kroppar upp ur en guldgruva tillhörande en av världens största guldproducenter, Harmony Gold. Idag hittades ytterligare 25 vilket betyder att minst 61 illegala gruvarbetare har dött i branden.

Guldgruvorna i Sydafrika hör till de djupaste- och farligaste i världen. Jakten på det lönsamma guldet får en stor mängd illegala gruvarbetare att riskera livet.

Omkring 10 procent av det guld som bryts i sydafrikanska gruvor stjäls, enligt en rapport från Institute of Security Studies, ISS.

De aktuella gruvan ligger i Free State-provinsen och är särskilt svår att bevaka, eftersom gruvorna där är förenade med varandra.

För att undvika upptäckt när de går ner i gruvan, så tillbringar de illegala gruvarbetarna veckor under jord. Och de ägnar sig åt brytning i avstängda och särskilt farliga områden.

Under de senaste veckorna har inte mindre än 294 illegala gruvarbetare gripits i den aktuella gruvan.

Redan utför företaget viss patrullering under jord men säger att man inte kommer att avsätta fler egna anställda för att söka efter fler döda i gruvan, eftersom det är alltför farligt.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".