Jacqui Smith efter dagens möte med bland andra premiärminister Gordon Brown. Foto: L Pitarakis/Scanpix.

Storbritanniens inrikesminister avgår

I Storbritannien avgår inrikesminister Jacqui Smith. Hon blir därmed den första ministern som tvingas lämna sin post efter den politiska skandal som har skakat parlamentet de senaste veckorna.

Ett stort antal parlamentsledamöter har fått sina kvitton och räkenskaper publicerade och därmed mycket kritik.

Nästan varje dag kommer nya uppgifter om parlamentsledamöter som antingen direkt lämnar sina politiska uppdrag eller som ska göra det i samband med nästa val.

Inrikesministerns avgång gör att den politiska skandalen nu verkligen börjar kännas av ända in på 10 Downing Street.

Att vara inrikesminister i Storbritannien brukar innebär mycket kritik i vanliga fall. I Jacqui Smiths fall handlar det dessutom om anklagelser om hur hon har hanterat skattebetalarnas pengar.

Det mest pinsamma kanske var tidigare i vår när hennes make fick be om ursäkt för de porrfilmer han hade hyrt på skattebetalarnas bekostnad.

– Jag är ledsen för det besvär jag har orsakat och pengarna är betalda tillbaka, sa hennes man.

Avgången kommer i ett politiskt mycket känsligt läge med lokala val och EU-val på torsdag. Regeringspartiet Labour väntas gå kraftigt tillbaka och det talas om en större ommöblering inom regeringen.

Nu behövs en ny inrikesminister och det spekuleras också i att finansministern Alistair Darling ska tvingas att lämna sin post.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".