Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nedskärningar i sjukvården i hela landet

Publicerat onsdag 10 september 2003 kl 12.22
I landets landsting och regioner pågår nu på förhandlingar inför nästa års budget. Det blir hårda nedskärningar i de flesta fall eftersom det inte går att fortsätta att skjuta underskotten framför sig, säger Lars Isaksson, ordförande i Landstingsförbundet.
– Landstingens intäkter ökar inte på samma sätt som kostnaderna och resultaten blir underskott i många landsting, säger Lars Isaksson i Landstingsförbundet. Vi måste ta ansvar för balans i budgeten och min uppfattning är att vi måste arbeta med de ekonomiska förutsättningar som finns. För att vända ett underskott på 2,5 miljarder kronor i Stockholms läns landsting har en lista över tänkbara besparingar tagits fram. På listan finns bland annat stora nedskärningar på Karolinska Sjukhuset, en flytt av Sachska barnsjukhuset till Huddinge sjukhus och att akutsjukhuset i Norrtälje görs om till närsjukhus. Neddragningar även i landet På de flesta håll i landet ser det likartat ut. 18 av landets 21 landsting och regioner planerar att dra ned, enligt tidningen Arbetsmarknaden. I region Skåne diskuteras en minskning av antalet akutsjukhus från tio i dag till sex i framtiden. Östergötlands landsting planerar att lägga ned verksamhet på sjukhuset i Motala, vilket gjort många motalabor upprörda. På Vätternskolan, ett stenkast från sjukhuset, studerar Lotta Johansson och Ingela Hjelm till undersköterskor. – Det känns bedrövligt att de ska lägga ner akuten och förlossningen och köerna till operationer blir längre, säger Lotta Johansson och Ingela Hjelm. Vi får sämre sjukvård och vi får svårare att få jobb. Skattehöjningar i flera landsting För att möta de ökade kostnaderna planerar flera landsting att höja skatten. Ett av dem är Jönköpings landsting där Lars Isaksson, landstingsförbundets ordförande själv är landstingsråd. – Det blir höjningar på flera ställen och i Jönköping kommer vi att höja skatten med en krona nästa år, säger Lars Isaksson, landstingsrååd i Jönköping. Hur länge kan ni göra det? – Det är ingen väg man kan vandra hur länge som helst, självklart inte, säger Lars Isaksson, landstingsråd i Jönköpings läns landsting.
Sören Granath soren.granath@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".