Bötfälls Frankrike för budgetunderskott?

Frankrike meddelade igår att man räknar med att fortsätta att överskrida stabilitetspaktens tak för budgetunderskott fram till 2006. Men trots det tror många att landet slipper de böter som egentligen ska utdömas. Därmed är debatten om att stora medlemmar behandlas mildare än de små dra igång igen. En rapport från Ekots Willy Silberstein, tidigare Brysselkorrespondent.
Ansvariga politiker i Frankrike lusläser i dessa dagar paragraferna i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt. Och samma sak gör sannolikt ansvariga vid kommissionen i Bryssel. Många är angelägna att hitta en väg ut, utan att bötfälla Frankrike för att landet räknar med underskott fram till 2006. Som i de flesta lagtexter går det att hitta undantag. Om det föreligger speciella omständigheter och om ett land dessutom lovar bot och bättring, ja då kan unionen acceptera för stora underskott under en period. Och riva inbetalningskorten med dryga böter. Det här scenariot är tänkbart, även om andra mer tror att övriga medlemsländer kommer att höja rösten och sätta Frankrike under hård press framöver. Men om unionen i slutänden beslutar sig för att se genom fingrarna så kan det bli problem. Financial Times skriver idag att en sån lösning skulle kunna innebära slutet på trovärdigheten för hela stabilitetspakten. Än en gång skulle desutom intrycket bli att de mindre länderna minsann tar EU:s regler på allvar, medan stora kommer lindrigare undan. Och allt sker bara några dagar innan Sverige folkomröstar om euron.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".