Iranska studenter med bild på den då fängslade Ahmad Batebi 2003. Foto: Vahid Salemi/Scanpix.

Ahmad Batebi på sitt första Sverigebesök

Nästa vecka inleds presidentvalet i Iran och just nu befinner sig den iranske journalisten och människorättsaktivisten Ahmad Batebi på besök i Sverige för att få svenska politiker att uppmärksamma frågan om kränkningar mot mänskliga rättigheter i Iran.

Journalisten och människorättsaktivisten Amhad Batebi var en av de tusentals unga som deltog i studentupproren i Iran för nästan exakt tio år sedan. Hans ansikte blev känt för omvärlden när han under protesterna visade upp en blodig t-shirt från en meddemonstrant som hade träffats av en kula.

Det här fångades på bild och kom att pryda omslaget på den brittiska tidskriften the Economist. Omslagsbilden fick också den iranska regimen att få upp ögonen för Batebi som greps, fängslades och dömdes till döden.

Dödsstraffet mot Ahmad Batebi omvandlades senare till 15 års fängelse, "tack vare internationellt stöd", säger han. Men det satte inte stopp för den tortyr och misshandel som han utsattes för.

Men efter en stroke fick Batebi permission för att få läkarvård. Och det var då som han lyckades fly landet. I dag bor han i USA där han jobbar som journalist och fortsätter sitt engagemang för Iran.

Inför nästa veckas presidentval i landet tror han att många iranska regimkritiker som annars inte röstar, nu kommer att utnyttja sin rösträtt bara för att försöka få bort nuvarande president Mahmoud Ahmadinejad från makten.

Sîlan Diljen
silan.diljen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".