Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sida satsar på snabb uppbyggnad i Gaza

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 12.02
Sida riktar bistånd till återuppbyggnaden av Gaza. Foto: Khalil Hamra/Scanpix.

Uppdaterad: 15:35
Sida satsar drygt 50 miljoner kronor i extra stöd till snabb återuppbyggnad i krigshärjade Gaza. Pengarna ska bland annat användas till att röja undan rasmassor, återuppbygga lantbruk och reparera infrastruktur.

Sida räknar inte med att Israel kommer att släppa in något nytt byggmaterial, enligt den blockad som råder.

Därför måste återuppbyggnaden att ske enbart med hjälp av befintligt material och samarbetspartners i Gaza.

– Dels en del som handlar om att återupprusta grundläggande infrastruktur i de värst drabbade kommunerna. Den andra stora insatsen är FN:s utvecklingsprogram där vi stöder en insats för att röja upp i de rasmassor som finns och samtidigt skapa sysselsättning. Ekonomin är i princip död och det finns en omfattande arbetslöshet, så det här kan skapa sysselsättning, säger Rolf Carlman, Sidas chef på Västbanken och i Gaza.

Rolf Carlman säger att hjälpbehovet efter kriget är enormt. Men Sida räknar inte med att Israel kommer att rucka på sin blockad och släppa in annat än mat, medicin och rengöringsmedel.

Byggnadsmaterial och reservdelar får inte komma in. Finns det tillräckligt med material för att starta en första återuppbyggnadsfas i Gaza?

– Det är klart att det är begränsat. Men det finns material och det sägs att nöden är uppfinningens moder, så man har också börjat arbeta med lokala material för att till exempel ersätta cement. När vi har granskat de här insatserna så har ett grundvillkor varit att de ska kunna göras utan att öka införseln utöver den restriktion som finns.

Av de få varor som kommer in, kommer de flesta via smuggeltunnlar från Egypten. Tunnlarna är tio meter djupa och 500 meter långa.

En vinsch hissar ner varor på den egyptiska sidan, och en annan hissar upp dem i Gaza. Men det är en riskfylld verksamhet på grund av rasrisk och israeliska bombanfall.

– Det är klart att vi är rädda, men det är det här vi har att leva av, säger en smugglare nere i tunneln.

Och Rolf Carlman på Sida sticker inte under stol med att tunnlarna spelar en roll i återuppbyggnaden i Gaza.

– Genom tunnlarna kommer en hel del saker, och en del av det kanske kan komma till nytta även här, säger Rolf Carlman.

Tomas Johansson
tomas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".