Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Overksam lag om energideklarationer

Regeringen får skarp kritik av riksrevisionen för hur systemet med energideklarationer genomförts. Trots att lagen trädde i kraft vid årsskiftet har över 200 000 byggnader har fortfarande inte energideklarerats.

Nära hälften av de deklarationer som har gjorts håller dessutom inte måttet, säger riksrevisor Claes Norgren.

– När vi har tittat på hur det har införts i Sverige så har vi varit sent ute, vi är byråkratiska och vi får lite effekt, jämfört med andra EU-länder, säger Claes Norgren.

En energideklaration är ett mått på hur mycket energi en byggnad gör av med och görs av en energikonsult som tittar på temperatur, isolering och ventilation.

Efter årsskiftet skulle alla flerfamiljshus ha genomgått en deklaration, men man har fortfarande bara hunnit med en tredjedel.

Och i nästan hälften av fallen innehåller deklarationerna inga råd för hur man ska minska energiförbrukningen i huset, trots att systemet beräknas kosta fastighetsägarna 700 miljoner kronor per år.

Det blir dyrt för både den enskilde och samhället, säger Claes Norgren.

– Om man inte får råd så kan man heller inte få en signal till att investera att sänka energiförbrukningen, och då uppnår man inte systemets mål, att sänka energiförbrukningen för miljöns skull.

Mycket av det här är alltså regeringens fel menar alltså riksrevisionen. Lagen genomfördes så sent att det blev brist på utbildade energikonsulter och den är dessutom väldigt otydlig, säger Claes Norgren.

– Regeringen bör se över lagstiftningen nu och klargöra den på ett antal punkter. Omständigheter som när och hur man ska upprätta en energideklaration, säger Claes Norgren.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".