1 av 2
Ovanjordsdelen av slutförvaringen i Forsmark. Fotomontage: SKB.
2 av 2
Klicka för grafik.

SKB väljer Forsmark för slutförvaring

Det använda svenska kärnbränslet kommer att förvaras i Forsmark och inte i Oskarshamn. Det beslutade styrelsen i Svensk Kärnbränslehantering AB i dag.

 SKB:s vd Claes Thegerström motiverar vad det är som har gjort att man väljer Forsmark.

– Det är den långsiktiga säkerheten som har varit styrande för valet. När det gäller bergets egenskaper så är det i Forsmark väldigt homogent och väldigt tätt. Det är det som har varit avgörande i den här jämförelsen, säger Claes Thegerström.

12 000 ton kärnavfall kommer enligt planerna att förvaras i kopparkapslar omgivna av bentonitlera 500 meter ner i berget. Nästa år kommer SKB att lämna in en ansökan om slutförvaret. Men ännu är den så kallade KBS 3-metoden inte slutgiltigt godkänd.

– I det här systemet kan man inte godkänna en metod utan att man har visat hur den utformas på en plats. Regeringen har i viss mån godkänt KBS-metoden. Redan när man startade Forsmark 3 och Oskarshamn 3 fanns det ett krav på att man skulle visa att det fanns en metod, säger Claes Thegerström.

Anna-Lena Nyström från Östhammar säger så här om beslutet att lägga förvaret i Östhammar.

– Jag tycker att det är jättebra med alla jobbtillfällen och att ungarna och kanske deras barn får en längre framtid, säger Anna-Lena Nyström.

De båda kommunerna i Oskarshamn och Östhammar har engagerat sig i frågan och träffat avtal med SKB om stöd till infrastruktur och utbildning, sammanlagt två miljarder kronor.  Kommunalrådet i Östhammar, Jacob Spangenberg.

– Jag är glad att beslutet har fattats i dag. Jag är också glad eftersom det här är en positiv sak för Östhammars kommun, en vitamininjektion, säger Jacob Spangenberg.

I Oskarshamn är det blandade reaktioner på beslutet att slutförvaret hamnar i Östhammar.

– Jag tycker att det är bra att det hamnar långt bort, säger Charlotte Eriksson.

– Jag blev jättebesviken, jag var nästan hundra på att det skulle hamna här, säger Helena Ise.

Men Oskarshamns kommun blir inte lottlös. Där kommer man nu att bygga en inkapslingsfabrik och en kapselfabrik. Kommunen får dessutom 1,5 miljard i stöd till bland annat infrastruktur från SKB. Kommunalrådet Peter Wretlund försöker hålla god min.

– Jag önskar Forsmark lycka till. De har den bästa geologiska förutsättningarna. Jag tycker inte att det är så mycket att säga något om, säger Peter Wretlund.


Ingrid Gustavsson

ingrid.gustavsson@sr.se

Kärnavfall

Kärntekniskt avfall är det som blir över efter kärnkraftsproduktionen.

Avfallet delas in i kategorier, bland annat använt kärnbränsle och radioaktivt driftavfall.

Kärntekniskt avfall är radioaktivt, vilket innebär att det ger ifrån sig farlig strålning.

Använt kärnbränsle är farligt under tusentals år.

Radioaktivt driftavfall är farligt i några hundra år.

Radioaktivt avfall måste tas om hand på ett sätt som är säkert för människor, djur och miljö.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".