Säpo medger misslyckande

Säpo gjorde bedömningen att utrikesministern inte behövde någon livvakt under onsdagen Kurt Malmström är tillförordnad chef för Säpo och han medger att attentatet är ett misslyckande för säkerhetspolisen.
Kurt Malmström, tillförordnad chef för Säpo. – Det är naturligtvis ett misslyckande såtillvida att det har inträffat. Sedan får väl framtiden utvisa om det har sket någon felbedömning. Men den information vi har tyder inte på någon hotbild mot Anna Lindh. Man måste ha klart för sig att vi vet ännu inte vad det har för någon bakgrund det här angreppet mot Anna Lindh, säger Kurt Malmström. Det är bara statsministern och kungahuset som har permanent livvaktsskydd. I alla andra fall avgör den eventuella hotbilden om Säpo sätter in livvakter eller inte. Haft livvakter i bland Enligt Kurt Malmström har utrikesminister Anna Lindh haft livvakter med sig ibland under sin kampanjturné för euron. – Till och från har det funnits, beroende på vilka aktiviteter som utrikesministern har deltagit i så har det funnits förhöjda säkerhetsåtgärder, säger Kurt Malmström. Men vid ett torgmöte i Gävle en eftermiddag förra veckan fanns ingen säkerhetspolis på plats. En berusad och stökig man störde Anna Lindh under mötet. Den som fick rycka in och avhysa mannen var Anna Lindhs regeringskollega Ulrika Messing. Först efter några minuter anlände en lokal polispatrull och tog med sig mannen därifrån. Väntar ny debatt Säpo-chefen Kurt Malmström tror att attentatet mot Anna Lindh kommer att väcka en ny debatt om säkerheten kring svenska politiker. – Självklart tror jag det här kommer ge upphov till enframtida debatt om hur man ska skydda politiker. Samtidigt måste man ha klart för sig att det finns ett intresse från politiskt håll att man i det demokratiska samhäller vi lever i ska kunna röra sig fritt, säger Kurt Malmström, tillförordnad chef för SÄPO.
Ola Henriksson ola.henriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".