1 av 2
En affisch över Lech Walesa hänger på en skyskrapa, mannen som fick regimen på fall. Foto: Krzysztof Mystkowski/Scanpix.
2 av 2
Berlinmuren rivs ner i november 1989. Rivningen har kommit att bli en symbol för kommunismens fall. Foto: Scanpix.

Polen firar 20 år efter kommunismens fall

I dag den 4 juni för exakt 20 år sedan arrangerades det första fria parlamentsvalet i Östeuropa. Parlamentsvalet i Polen var den första dominobrickan i kommunismens fall och inträffade flera månader innan Berlinmuren rasade. Årsdagen uppmärksammas ordentligt i Polen och inte minst i fackföreningsrörelsen Solidaritets födelsestad Gdansk.

Polackerna är lite sura över att rivningen av Berlinmuren räknas som symbolen för kommunismens fall. Allting började ju här i Gdansk med strejken på Leninvarvet och senare den 4 juni 1989 med Östeuropas första fria parlamentsval, det var fem månader innan Berlinmuren föll.

Festligheter och högtidsstunder pågår hela dagen, i Kraków med stats- och regeringschefer från alla före detta kommunistiska stater och sedan rullar det på med konserter med världsstjärnor, fyrverkerier, seminarier och utställningar. Gamla dissidenter som tjecken Vaclav Havel hör naturligtvis till hedersgästerna.

Alla festligheter kan följas på hemsidan med den symboliska adressen www.3989.pl, alltså Polens olyckligaste år från den nazistiska ockupationen 1939 till kommunismens fall 1989.

Men Polen vore inte Polen utan intriger och småaktigheter. Polens president Lech Kaczynski deltar inte i dagens hyllningar i Kraków eller Gdansk eftersom han inte anser sig ha fått en ordentlig inbjudan.

Hur uppskattar då polackerna tjugo års frihet? Bara åtta procent anser att de politiska partierna gör ett bra eller mycket bra arbete. De samhällsinstitutioner som polackerna värderar högst är Konstitutionsdomstolen och försvaret, minst uppskattade är riksbanken och åklagare.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista