Får utstå hård kritik.

"Brist på respekt för läkarintyg i asylfall"

Migrationsverket respekterar inte alltid intyg från läkare som används i bedömningar om en asylsökande ska få uppehållstillstånd eller inte. Den kritiken kommer från Henry Ascher som är ordförande i svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn.

Ekot har tidigare rapporterat om en svårt cancersjuk asylsökande man som först fick avslag på sin ansökan om att stoppa utvisningen av honom, trots att hans läkare intygade att han behövde avancerad vård.

– Vi har sett under senare tid att både Migrationsverket och Migrationsdomstolen i ökad utsträckning har struntat i de expertbedömningar som har gjorts och det är allvarligt, säger barnläkaren Henry Ascher.

Det är frågan om ett kunskapsförakt enligt Henry Ascher med många års erfarenhet av att arbeta med traumatiserade flyktingbarn. Om Migrationsverket inte tar hänsyn till ett läkarintyg för att man misstänker att det är falskt så borde det anmälas till Socialstyrelsen, eller så ska verket låta en annan medicinskt kunnig person göra ett eget utlåtande, tycker Henry Ascher.

Men det sker sällan, säger han. Oftare är det så att tjänstemän fattar beslut på egen hand utan att ta hänsyn till läkarutlåtandet och det får allvarliga konsekvenser enligt Henry Ascher.

– I värsta fall så kan det ju leda till allvarliga effekter på barns psykosociala utveckling, ohälsa eller i värsta fall till och med död. Och en rättsosäkerhet också som inte heller är acceptabel enligt svensk rättstradition.

Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik håller inte med.

– Det finns ett stort spektra av kvalitet i läkarintyg. Det är därför också som vi har infört en ordning med en förtroendeläkare, läkare som är väl insatta dels i vad det är som lagen kräver av ett intyg och som också kan tolka de läkarintyg som avges från sjukvården.

Henry Aschers erfarenhet är att förtroendeläkare ofta kommer fram till samma sak som det ursprungliga läkarutlåtandet. Dessutom, säger han, att Migrationsverket inte så ofta använder sig av förtroendeläkare.

– Dessutom så är det faktiskt så här att Migrationsverket har ett utredningsansvar så i den mån man inte har ett tillräckligt tydligt underlag för att fatta beslut kring så är det ju faktiskt deras sak att se till att man får in det. Då får man begära förbättrade intyg eller annorlunda intyg. Man kan ju inte gärna ta på sig ett ansvar att fatta beslut utifrån en otillräcklig beslutsgrund, säger Henry Ascher.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".