Fler arbetsplatsolyckor bland tjänstemän

Arbetsmarknadens försäkringsaktiebolag, Afa, har gått igenom samtliga arbetsolycksfall i Sverige och konstaterar att risken att drabbas inte minskat på senare år.

– Det som är anmärkningsvärt är att det inte har skett några större förändringar, varken positivt eller negativt, säger Michel Normark på försäkringsbolaget Afa.

En trend som man kan se över ganska lång tid är att arbetsskadornas art följer strukturomvandlingen i näringslivet. Färre sker i tillverkningsindustrin och fler skador inträffar i tjänstenäringar.

Ett exempel på detta är att vart tionde arbetsolycksfall nu beror på hot, våld eller rån på arbetsplatsen. Och bankpersonal, försäljare och kassapersonal inom detaljhandeln är yrkesgrupper som ofta drabbas. För banktjänstemännen handlar det om 70 procent av deras arbetsolycksfall.

Michel Normark säger att det finns goda skäl att anta att det finns ett stort mörkertal. Många händelser där våld, hot eller rån förekommit anmäls inte som en arbetsplatsolycka.

Nyligen har banktjänstemännens fackförbund, Finansförbundet, startat ett projekt för att gå till botten med problemet, säger projektledaren Sofia Stenfeldt.

– En förutsättning för rån är kontanterna och vi har just inlett ett projekt som heter kontantfritt.nu, där vi försöker få hela Sveriges befolkning att se över sitt kontantanvändande och försöka minska kontanterna på så många platser som möjligt i samhället. På de platser där man faktiskt blir kontantfri bör rånrisken gå ned med 100 procent.

Förutom Finansförbundet står Handelsanställdas förbund, Svensk Handel, Sveriges hotell- och restaurangföretagare och Hotell- och restaurangfacket bakom satsningen för att få samhället att i så stor utsträckning som möjligt bli kontantfritt.

Sofia Stenfeldt menar att det inte bara är rånrisken som skulle minska om fler slutar använda kontanter. Färre transporter av kontanter ger miljövinster och det blir svårare för butiker och restauranger att hålla på med svarta affärer om fler handlar med kort.

Enligt henne måste alla som i dag använder vanliga pengar tänkta till och se vilka konsekvenser hanteringen har för att förändring ska kunna bli möjlig.

– Jag vill att man ska känna sig lite stolt när man handlar på sitt kort, som när man köper rättvisemärkt choklad. Det är en god handling att handla kontantfritt. De flesta människor har inte tänkt på det här, man använder kontanter eller sitt kort varje dag men man har inte funderat över det i ett större sammanhang och det är det som vi vill få folk att göra.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".