Amerikanska stater i OAS släpper in Kuba

Efter 47 år har dörrarna på nytt öppnats för Kuba att delta i de Amerikanska staternas organisation, OAS. Ett historiskt beslut som dock inte har orsakat några glädjeyttringar från de kubanska ledarnas sida.

Det var den 31 januari 1962 som Kuba uteslöts från OAS, de amerikanska staternas organisation. Ett beslut helt i den kalla krigets anda som då rådde.

När nu OAS, på sin årliga generalförsamling, som hölls i den honduranska staden San Pedro Sula, beslutade att upphäva den 47 år gamla resolutionen, så är andan i världen en helt annan.

Det kalla kriget är slut.

Kuba är inte längre en spjutspets för Sovjets och Kinas expansion i Latinamerika som det sades i resolutionen från 1962.

Beslutet att på nytt öppna dörren för Kuba är ingen stor överraskning, utan snarare en bekräftelse på den normalisering som redan pågått en längre tid.

Att beslutet var enhälligt, det vill säga, att också USA stod bakom det, illustrerar Barack Obamas vilja till ett nytt förhållande med sina södra grannar.

Men att dörren nu är öppen innebär inte att Kuba omedelbart kommer att återinta sin plats i OAS.

Fidel Castro har flera gånger på senare tid, med emfas hävdat att Kuba inte har något som helst intresse av att gå med i OAS, som han beskriver som ett dekadent verktyg för USA-imperialismen.

Men förmodligen kommer också beslutet från San Pedro Sulas att utsättas för olika tolkningar.

Kubas närmaste allierade, som Venezuela och Nicaragua, menar att Kuba nu kan komma tillbaka utan några som helst krav och att det snarast är OAS som är skyldig Kuba en ursäkt.

USA och andra tolkar istället beslutet så att Kuba för att verkligen kunna inta sin plats i OAS först måste acceptera de principer som ligger till grund för organisationen fram för allt dess demokratiska manifest.

Så till en början finns det risk för att det historiska beslutet i San Pedro Sulas mest kommer att uppfattas som ett ganska löjligt spel för gallerierna.

Men på lite sikt kan det vara början på en verklig förändring kanske till och med på upphävandet av USA:s embargo.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se  

Fakta OAS

OAS är ett regionalt samarbetsforum. Enligt OAS vill man "föra samman nationer i den västra hemisfären för att stärka de demokratiska värderingarna".

En annan uppgift inom OAS är att debattera större frågor som möter regionen och världen i övrigt.

OAS har fyra officiella språk; engelska, spanska, portugisiska och franska.

Organisationen består av 35 medlemsstater från Nord-, Central- och Sydamerika samt Karibien.

Kuba som är en medlemsstat uteslöts 1962.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".