Gatuförsäljare i Kabul. Foto: Musadeq Sadeq/Scanpix.
Afghanistan

Lugnt i Kabul trots ökat våld

Runt om i Afghanistan ökar antalet blodiga attacker från talibaner. USA har förlorat 65 soldater hittills i år, nästan en fördubbling jämfört med förra året. Även afghanska civila drabbas hårt. Men i huvudstaden Kabul gör massiva säkerhetsåtgärder att läget just nu är relativt lugnt.

I fem år har Shirin Agha sålt lemonad från en kärra i en stor korsning i centrala Kabul, ett stenkast från amerikanska ambassaden.

-- Dag för dag blir affärerna bättre, säger han och ler i den starka  solen.

Många jag träffar i Kabul säger att ekonomin börjar blomstra, åtminstone för vissa, och att de börjar våga se ljusare på framtiden. Lemonadhandlaren Shirin Aghas kärra står bara några meter från platsen där en självmordsbombare anföll för några månader sedan. Tio människor dog.

– Jag hade gått bort för att tala med en polis just då, därför överlevde jag. Min kärra förstördes, säger han.

Även om talibanerna nu trappar upp sina attacker i övriga Afghanistan beror det relativa lugnet här i Kabul delvis på en kraftig upprustning av afghanska polisen här, de patrullerar överallt och har fått bra utrustning. TV-kameror har också koll på befolkningen.

En av Aghas kunder, Akbar, har just köpt ett glas druvjuice med russin. Han säger att han känner sig mycket säkrare nu än för några månader sedan.

Han är glad att USA kommer att skicka ytterligare runt 20 000 soldater till Afghanistan. Men han är inte lika nöjd som lemonadhandlaren med ekonomin.

--  Många är arbetslösa och hungriga, medan det finns en del som blir miljonärer, säger han.

Även om Shirin Agha säger att säkerheten har blivit bättre i Kabul medger han att han är orolig för fler självmordsbombare, rädd för att de ska träffa hans lemonadstånd även om det egentliga målet kan vara afghanska poliser eller USA:s ambassad.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".