Kompetenssparandet skjuts upp

Från den första juli i år var det tänkt att man skulle få statligt stöd om ville utbilda sig. Men det här så kallade kompetenssparandet, som riksdagen sa ett första ja till för över ett år sedan, är långt ifrån klart. Det utreds fortfarande av regeringen och det kan bli stora förändringar jämfört med det ursprungliga förslaget. Det säger en av finansministerns närmaste medarbetare, statssekreterare Jens Henriksson.
Regeringens utredare undersöker nu om det går att bygga vidare på det gamla förslaget, eller om man istället ska försöka med något helt annat. Det ursprungliga förslaget gick i korta drag ut på att den som själv sparade pengar till en utbildning skulle kunna få statligt stöd genom avdrag på skatten. Också arbetsgivarna skulle kunna bidra och få lägre arbetgivaravgift. Men förslaget gällde inte bara utbildningar, eller kurser som hade med jobbet, att göra utan skulle kunna vara annat också. Men sedan visade det sig att allt det här riskerade att bli alldeles för dyrt, för krångligt och kunna leda till skattefusk. LO har kritiserade själva grunderna i det ursprungliga förslaget. Kritiken gick ut på att eftersom det krävdes eget sparande för att få det statliga stödet så skulle det missgynna lågavlönande som kanske inte hade några pengar över till studier. LO föreslår nu att en del av de nästan fem miljarder kronor som redan finns avsatta för kompetenssparandet istället används till utbildningar som syftar till att förbättra arbetsmiljön. Det gamla förslaget är bara att skrota, tycker LO:s andre vice ordförande, Ulla Lindqvist. Regeringen har lovat ett nytt förslag senast före nästa val år 2006.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".