Bättre än väntat för ekonomin efter 11 september

Idag är det precis två år sedan terrorattackerna i New York och Washington. Direkt efter tragedin var det många som spådde att attackerna skulle paralysera hela världsekonomin och starta en lång lågkonjunktur. Men konjunkturinstitutets chef, Ingemar Hansson, menar att de som målade upp de mest pessimistiska bilderna fick ordenligt fel.

Direkt efter attackerna rasade börskurserna runt om i världen, och oljepriset rusade i höjden. Världsekonomin hade redan vikit och det var många som förutspådde att osäkerheten om framtiden skulle göra att företagen inte vågade investera och konsumenterna slutade handla. Men så blev det alltså inte. Enligt Ingemar Hansson, så berodde mycket på att centralbankerna var snabba med att sänka räntan. Två år har alltså gått sedan attackerna mot World Trade Center och Washington. Därefter har världen upplevt krig i Afghanistan och Irak. Men vi har också sett många företagsskandaler, med upplåsta resultat och direktörer som förs bort med handfängsel. Så här i efterhand, tror Ingemar Hansson att fifflet med siffrorna var ett minst lika stort hot mot världsekonomin som terrorattackerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".