Tror inte på kollaps.
Sveriges riksbankschef:

"Lettland måste klara statsbudgeten"

Riksbankchefen Stefan Ingves tror inte att det finns risk att den lettiska ekonomin kollapsar. Det sa Stefan Ingves när han medverkade i Ekots tolvsändning.

Vad är det värsta scenariot, en faktiskt devalvering av den lettiska valutan eller de här våldsamma nedskärningarna i statsbudgeten?

– Det är inte riktigt så enkelt. På ett eller annat sätt har vi redan kostnaden i systemet. Det går dåligt i den lettiska ekonomin, det ska betalas på det ena eller andra sättet. Det är alldeles för enkelt att hävda att det enbart är frågan om valutakursen. Den riktigt stora frågan är hur den lettiska staten ska klara statsbudgeten, säger Stefan Ingves.

Finns det en risk att den lettiska ekonomin kollapsar?

– Nej, det tror jag inte. Det som nu sker är att man diskutera med Internationella valutafonden så att man klarar sin finansiering genom valutafonden, EU och Sverige, säger Stefan Ingves.

Det är hårda krav från valutafonden på stora nedskärningar i statsbudgeten, nu säger premiärministern att man har ett mål på tre procent, för närvarande kanske det är nio procent. Hur trovärdigt är det att man kan skära ner så mycket?

– Frågeställningen kommer att vara under hur många år man ska hålla på med detta för att återställa statsbudgeten till ett bättre läge. I slutändan kommer man inte undan. Statsbudgeten måste gå jämt upp i slutändan, säger Stefan Ingves.

Vad är ett rimligt mål?

– Ett rimligt mål i det lettiska fallet är att se till så att man klarar Maastricht-kraven, så att man som EU-land kan ta sig in i den EMU. Det är ett mycket starkt önskemål i Lettland att göra det, säger Stefan Ingves.

Är det bättre eller sämre alternativ för svenska banker om Lettland devalverar?

– Det är svårt att säga men vi menar att oberoende av vilket scenario som kommer att gälla så är den ekonomiska utvecklingen i Lettland sådan att svenska banker kommer att göra förluster. Det kommer man inte undan. Frågan är bara på vilket sätt det kommer att ske de närmsta åren men förluster blir det, säger Stefan Ingves.

Är det det som gör att kronans valutakurs hoppar upp och ner från dag till dag nu?

– Det är svårt att uttala sig om vad som styr den svenska kronan. Små valutor rör sig mycket mer än stora valutor i dåliga tider, säger Stefan Ingves.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".