Anna Lindhs långa karriär

Utrikesminister Anna Lindh är död. Hon blev en av de mest kända svenska politikerna, både i hemlandet och utomlands. Hon hann med mer än de flesta i en rikspolitisk karriär som började för drygt tjugo år sedan.
Första gången jag såg Anna Lindh var hösten 1982 i riksdagshuset. Hon var tjugofem år och nyvald riksdagsledamot. Hon hade långt ljust hår och stora glasögon, sådana som var moderna på den tiden. Det var på Palmes tid och det var lätt att förstå att hon var en som partiet satsade på. Det visade placeringen i riksdagens skatteutskott. Allt eftersom åren gick fick Anna Lindh kortare hår och mindre glasögon och hon blev duktigare och duktigare. Hon blev SSU-ordförande, hon blev miljöminister trots att hon var mot byggandet av Öresundsbron och blev framför allt 1998 utrikesminister. Det var också som utrikesminster Anna Lindh blev en av Sveriges mest kända ministrar. Mycket berodde det på det svenska EU-medlemskapet och hur hon var med och ledde EU det halvår Sverige var EU:s ordförandeland. Hennes öppna sätt och raka svar gjorde henne snabbt till en favorit bland internationella journalister. Det kunde handla om sådant de flesta EU-länder var eniga om som till exempel sanktionerna mot Österrike som i sin regering hade ett främlingsfientligt parti. – Min inställning är densamma idag som den var igår och för en månad sen. Österrike har en regering där ett starkt främlingsfientligt parti sitter med och vi kan inte samma relation med dem som med andra regeringar, sa Anna Lindh. Men det kunde också handla om Sverige ensam intog en position som en tveksam inställning till när Turkiet skulle få räknas som kandidat till EU-medlemskap. – Det finns en vilja att se Turkiet som ett kandidatland, men vad beslutet i Helsingfors blir det beror på vilken politisk utveckling vi ser under hösten vad gäller mänskliga rättigheter och vad gäller relationen Grekland-Turkiet. Trots ständig granskning gjorde aldrig Anna Lindh bort sig. Kring henne fanns inga skandaler eller affärer. Det gällde både i politiken och privatlivet. Ändå var hon ganska frispråkig av sig och inte rädd för att skämta om det som EU-apparaten kunde ta nog så allvarligt. som när hon på ett EU-toppmöte beskrev alla dom förslag olika länder ville skulle behandlas inför en förestående regeringskonferens. – De riskerar att göra nästa regeringskonferens om deras förslag vann gehör till en julgran med femtielva kulor i som ska diskuteras och det fanns det väl inte någon större uppskattning för. När Anna Lindh avled efter knivöverfallet på det stora varuhuset i Stockholm stod hon mitt i en valkampanj där Sverige ska välja mellan krona och euro. En kampanj där Anna Lindh var en av ja-sidans viktigaste personer. – Kom ihåg att all den här skärckpropagandan som vi hör idag om att arbetslösheten kommer att öka, om att välfärden kommer att raseras, om att kvinnornas situation kommer att försämras, allt det där hörde vi inför EU-omröstningen 1984 också. Anna Lindh blev 46 år. Hon var gift med Bo Holmberg, landshövding i Södermanland och har två barn.
Herman Melzer herman.melzer@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".