Har olika uppfattning om det mesta. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Livlig debatt bland EU-kandidaterna

Fildelning, jobb och kollektivavtal blev några av huvudfrågorna när när partiernas toppkandidater till EU-parlamentet möttes i SVT:s slutdebatt i går kväll. Inte minst tände det till när EU-kandidaterna diskuterade hur den omstridda Lavaldomen påverkar arbetslösas chanser att få jobb. 

Socialdemokraternas Marita Ulvskog, hävdade att domen leder till lönedumpning.

– Olika löner för samma arbete, det är det som det handlar om.

– Skyll inte på utlänningar som kommer till Sverige, det kan andra partier göra, replikerade Moderaternas Gunnar Hökmark.

Det blev en rätt hård debatt om de svenska kollektivavtalen och det EU-regelverk som råder på området. Speciellt mellan socialdemokraten Marita Ulvskog som talade om lönedumpning och moderaten Gunnar Hökmark, som var av motsatt uppfattning.

– Det som jag tycker är viktigt är att vi har en lagstiftning som gör det lätt och enkelt att arbeta i olika länder under trygga och bra villkor, sa Gunnar Hökmark.

– Detta ordvrängeri, jag blir galen på det, svarade Marita Ulvskog.

Det var förstakandidaterna från alla svenska partier som idag sitter i EU-parlamentet som var inbjudna till debatten i Sveriges Television.

Under en och en halv timme avhandlades en rad ämnen, vilka regler som ska gälla för den som vill söka vård utomlands, klimatfrågan kom upp, asyl- och flyktingpolitik, och inte minst Piratpartiets profilfråga fildelning diskuterades.

Här ville flera kandidater poängtera att man inte är ute efter kriminalisera en hel ungdomsgeneration.

– Det går inte att förbjuda ny teknik. Den bubblar förbi alla poliskonstaplar, sa Folkpartiets Marit Paulsen.

Men Marit Paulsen liksom flera andra talade också om vikten av en upphovsrätt.

– Det måste finnas någonting mellan anarki och diktatur, sa till exempel Centerpartiets Lena Ek.

Socialdemokraten Marita Ulvskog flaggade för att hennes parti genomgår någon slags omprövning i fildelningsfrågan.

– Jag tror att mitt moderparti är på väg att ändra uppfattning.

– Det vore jättebra eftersom det var Tomas Bodströms förslag (f d justitieminister) ifrån början. Frågan är vad ni ska göra med honom då, sa Lena Ek.

Det var helt klart Miljöpartiets Carl Schlyter som stack ut i sammanhanget.

– Alla som tvekar här i dag, alla som inte förespråkar fri fildelning, det är ni som kommer att skapa anarki på nätet. Folk kommer att gömma sig, miljoner människor kommer att gömma sig och bland de vanliga människorna kommer de riktiga kriminella och terroristerna att gömma sig.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".