Expert tror inte på professionell yrkesmördare

Ännu är det för få detaljer som är kända om gärningsmannen och omständigheterna kring attentatet mot Anna Lindh för att det ska gå att göra en tydlig profil av gärningsmannen. Men han har inte agerat professionellt, säger Ulf Åsgård, expert på gärningsmannaprofiler.
– Preliminärt så ger det hela ett intryck av ett förhållandevis spontant påkommet brott och utfört av en person som nog inte är medlem i någon professionell mördarliga precis, säger Ulf Åsgård som är psykiater och expert på gärningsmannaprofiler. Varför inte det? – Nej, att genomföra det med en kniv inne i ett varuhus på eftermiddagen med massor av människor och de facto med i stort sett bara två flyktvägar är inte professionellt gjort. Vad tyder det på då i stället vad det är för typ av gärning? – Det behöver inte betyda raka motsatsen. Det kan finnas många mellanlägen. Men det är klart att i Stockholms City, knivbeväpnade människor som anfaller andra människor - det förekommer ju, det är en farlig plats på jorden. Är det alltså en galning som har gjort det här? – Nej, det kan jag inte säga i dagsläget. För det behöver jag väldigt mycket mer information - hur offret kom till platsen, vad offret hade gjort tidigare, huruvida det var känt att hon skulle vara där eller inte och hur själva händelseförloppet vid dådet gick till. Vad är det man behöver veta för att göra en säkrare och tydligare gärningsmannaprofil? – Det är alla detaljerna om hela förloppet, allt som överhuvudtaget går att gräva fram om förloppet är viktigt. Om det inte är en galnings verk, vad kan det vara då? – Ja, det kan ju vara en påtänd narkoman, det kan vara en abstinent fyllerist, en abstinent heroinist. Det kan vara en person med något personligt motiv, det kan vara en person som har förväxlat vederbörande med någon annan. Men du tror inte då att det kan vara ett politiskt mord? – Det kan det väl vara. Men det finns väldigt lite eller nästan ingenting som tyder på att det skulle vara professionellt gjort på det viset att en konspiration skulle ha engagerat någon kunnig för att utföra mordet. Det kan man nog säga är uteslutet, säger Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".