NK tillbakavisar kritik mot vakterna

Varuhuset NK:s vice vd Peter Zäll tillbakavisar kritiken mot att varuhusets vaktstyrka inte gjorde tillräckligt för att försöka gripa gärningsmannen.
Flera ögonvittnen på NK i går reagerade över att så många vakter stod i en klunga runt Anna Lindh och bara avvaktade. Men vice vd på NK Peter Zäll anser att vakterna gjorde precis det de skulle. Efter attacken var första vakten på plats efter 30 sekunder och då sågs inte gärningsmannen till längre. – Jag är besviken över att gärningsmannen inte är gripen, men jag anser att vår säkerhetspersonal i första hand måste se till att den skadade personen får hjälp så fort som möjligt, att området spärras av och polis tillkallas. Gärningsmannen var försvunnen redan när vår säkerhetspersonal kom på plats. Hur många övervakningskameror det finns på varuhuset och var de sitter vill inte Peter Zäll gå in på. Inte heller om gärningsmannen har hittats på någon av alla bilder. NK övervägde aldrig att stänga dörrarna till varuhuset efter överfallet, det var inte en sådan situation, säger Peter Zäll. Och i dag har man valt att hålla varuhuset öppet för de som känner att de vill besöka platsen där Anna Lindh överfölls. – Vi har gjort bedömningen att varuhuset bör vara öppet för allmänhetens skull. Men det är sådana beslut som vi diskuterar hela tiden och kan ompröva under dagen.
Susan Ritzén susan.ritzen@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".