Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sorg bland politiska kollegor

Anna Lindh var väldigt uppskattad bland sina politiska motståndare.
– Det känns som en mardröm som man vill vakna upp ur. Det är en fruktansvärd tragedi för framförallt Annas familj, hennes två barn och hennes man och för oss alla naturligtvis som tror på det öppna demokratiska samhället. Varför var hon en sådan enastående politiker i nästan allas ögon. – Hon var en varm människa. Jag hade förmånen att lära känna henne för ganska många år sedan i skatteutskottet och har sedan följt hennes karriär. Men i den har det alltid funnits skicklighet, skärpa och humor. Det är det som gör tror jag som göt att hon är så omtyckt över blockgränserna., säger moderaternas ledare Bo Lundgren. Vänsterns ledare Ulla Hoffmans tankar går inte bara till Anna Lindhs familj. – De går även till det socialdemokratiska partiet som förlorat en utav sina främsta politiska krafter. Jag har en mycket god uppfattning om henne och hennes rakryggade sätt när det gäller internationella frågor. Kristdemokraternas ledare Alf Svensson säger att Sverige inte bara förlorat en respektingivande och duktigt representant för demokratin. Han har också förlorat en politisk motståndare han värdesatte högt. – När Anna Lindh kom in i ett rum, om det var en debatt av liten karaktär eller en debatt i ett vidare sammanhang, hade hon alltid med sig en lyskraft och en respekt för motståndarens ståndpunkt och åsikter. Folkpartiledaren Lars Leijonborg känner sorg för det svenska demokratiska samhället. – Det bygger ju på att människor ska kunna ha en åsikt och stå för den frejdigt som Anna Lindh gjorde utan att känna rädsla. Varje gång något sådant här händer eller politiker hotas så hotas ju också hela det system som vi älskar så mycket. Miljöpartiets Peter Eriksson säger i en kommentar att han är chockad och arg över att det kunde gå så här och hoppas att vi inte låter rädsla och fruktan ta över. Centerledaren Maud Olofsson minns hur Anna Lindh skiljde sig från många andra politiker. – Hon hade en kombination som är ganska unik, briljans i kunskaper och uttryckssätt, värme i sitt uppträdande och också glädje och omtanke. Hon representerar en politikertyp som är värd all heder. Det var alltid väldigt roligt att ha med henne att göra. Hon lyssnade alltid och hade respekt även för sina politiska motståndare. Hon hade också en samtalston som jag tror tillförde svensk demokrati väldigt mycket.
Alexander Norén alexander.noren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".