1 av 2
Brasiliens flygvapen söker efter flight 447. Foto: Johnson Barros/Scanpix.
2 av 2
Airbus 330-200, flyget som försvann. Här vid ett tidigare tillfälle på flygplats i Houston i USA. Foto: Scanpix.
Spår saknas

Ovisshet om försvunna Rio – Parisflyget

Frågetecknen kring det Air France-plan som kraschade över Atlanten i måndags blir allt fler. Nu visar det sig att de föremål som plockats upp från havet där planet tros ha kraschat, inte kom från flygplanet.

Det är chefen för den brasilianska luftfartsmyndigheten, Ramon Cardoso, som säger att inget av det material som hittills plockats upp från havet, kommer från Air France-planet som havererade under flygningen mellan Rio de Janeiro och Paris.

Cardoso säger att det bara är skräp som hittats på havsytan så här långt. Ett tag trodde man att en lastpall som hittades flytande kunde härröra från flight AF 447, men det visade sig att planet inte hade någon sådan pall ombord.

Ett annat fynd som man trodde kom från planet, ett mindre oljebälte, kommer av allt att döma från ett läckande fartyg.

Trots bakslagen tror de franska haveriutredarna ändå att man letar i rätt område.

I tisdags kväll såg nämligen piloter från det brasilianska flygvapnet metalldelar och en flygplatsstol på havsytan i området, men inga av de föremålen har kunnat bärgas. De har helt enkelt inte hittats och det kan bero på det hårda vädret i området.

Ovissheten om flygolyckan som krävde 228 människors liv är mycket stor och inget har egentligen klarnat sedan i måndags.

Olycksteorierna är många, ett blixtnedslag, kraftig turbulens, ett mänskligt misstag, fel hastighet in i turbulens och kombinationer av de faktorerna.

Ombord på ett spanskt flygplan som flög i området vid samma tidpunkt som olycksplanet, såg piloten och flera ombord ett intensivt blixtrande ljus som sedan föll i omkring sex sekunder innan det slocknade.

För haveriutredarna är det nu en kamp mot klockan om de någonsin ska få svar på frågan vad som egentligen hände. För att nå visshet måste de lokalisera planet och helst den så kallade svarta lådan, annars kanske svaret för all framtid blir höljt i dunkel.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Det försvunna planet

Söndag 31 maj
AF447 lyfter från Rio de Janeiro med destination Paris. Under flygningen bryts kontakten med planet.

Måndag 1 juni
Planet ska landa på Charles de Gaulle-flygplatsen. Rapporter om att planet sannolikt har träffats av en blixt.

Tisdag 2 juni
Svenska UD rapporterar att tre svenska medborgarna fanns ombord på AF447.

Onsdag 3 juni
Vrakdelar siktas som tros komma från det försvunna planet.

Fredag 5 juni
Enligt Brasiliens luftfartsmyndighet är det material man plockat upp ur vattnen inte vrakdelar från det försvunna planet.

Det försvunna planet - dag för dag

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".