Avgår ur regeringen.
Storbritannien

Försvarsministern lämnar regeringen

Uppdaterad: 11:55
Storbritanniens premiärminister Gordon Brown kommer i dag att presentera nya ministrar i sin regering efter de avhopp som har varit de senaste dagarna. Samtidigt räknas nu rösterna efter de lokala valen i England och resultatet ser ut att bli ett bakslag för Labour. Och nu avgår ännu en minister ur regeringen.

Oppositionen kräver att ett parlamentsval ska utlysas.

– Vi måste rensa upp i de politiska systemen. Vi behöver en ny start för landet och en regering som kan fatta långsiktiga beslut. Landet förtjänar så mycket mer än det här, säger David Cameron, ledare för konservativa partiet Tories.

Tories tycks ha medvind i de lokala valen. Bara en del av rösterna är visserligen räknade men tendensen syns: det konservativa partiet går starkt framåt.

Premiärminister Gordon Brown svarar med att ombilda regeringen. På bara några dagar har ju flera ministrar hoppat av. I går kväll avgick arbetsmarknads- och pensionsminister James Purnell, som uppmanade Brown att göra detsamma.

Brown kommer att presentera en ny ministeruppställning idag. Det som har läckt ut är att Alan Johnson blir ny inrikesminister efter Jacqui Smith.

Det står också klart att Alistair Darling får fortsätta som finansminister, trots alla spekulationer. Och vid lunchtid på fredagen meddelades att försvarsminister John Hutton avgår, av familjeskäl, som det uppges.

En del ministrar inom regeringen har skyndat sig att ge premiärministern sitt stöd, till exempel näringsminister Peter Mandelson

– Partiet måste ena sig bakom premiärministern. Han är den bästa att leda landet i denna svåra tid, hävdar han.

Krisen för Brown är dock långt ifrån över. Ställer sig minst 70 parlamentsledamöter från Labour bakom kravet på att han ska avgå måste det hållas en omröstning.

Brown har suttit knappt två år som premiärminister och det talas om att han till varje pris vill fortsätta.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".