Persson och partiledarna: omröstningen genomförs

Det blir en folkomöstning om euron som planerat, trots Anna Lindhs död. Det beskedet gav statsminister Göran Persson på torsdagsförmiddagen. Beslutet fattades efter överläggningar med de övriga partiledarna, som gjorde ett gemensamt uttalande som statsminister Göran Persson läste upp vid en presskonferens i Rosenbad.
– Nu sluter riksdagens partier gemensamt upp för demokratin mot våldet. Den folkomröstning som är utlyst kommer därför att fullföljas som planerat. Resultatet kommer att respekteras, läste Göran Persson vid presskonferensen i Rosenbad. Alla kampanjaktiviteter ställs in fram till folkomröstningen och det är nu oklart hur den avslutande debatten i Sveriges television, som varit planerad att hållas fredag kväll, kommer att utformas. Ambitionen är att för närvarande avstå från all offentlig polemik och partiledarna uppmanar alla att rösta. Det är alla partiledare som har enats om det här och Göran Persson beskrev hur resonemanget sett ut. – Vi har prövat tre alternativ, sa Göran Persson. Först att fullfölja precis som riksdagen planerat och att stiftad lag gäller. det andra alternativet var att kalla in riksdagen och ta en ny lag på lördag och skjuta upp folkomröstningen och då kan man skjuta upp den en månad eller till nästa års EU-val. Båda alternativen är dåliga alternativ. – Vi kan inte utesluta att om man gör en sådan åtgärd kan något nytt hända under den perioden som åter försätter oss i samma situation, sa Göran Persson.
Pontus Mattsson pontus.mattsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".