”Hon var den bästa av oss”, säger Wallström

Romano Prodi, EU-kommissionens ordförande och Sveriges kommissionär Margot Wallström uttryckte sin djupa sorg över utrikesminister Anna Lindhs bortgång, vid en känslomättad presskonferens vid EU-kommissionen i Bryssel.
– Anna Lindh hade ett stort inflytande i svensk politik, hon var en beundransvärd kvinna som var respekterad av alla. Jag arbetade tillsammans med Anna i många år och tyckte oerhört mycket om henne. Hela EU-kommissionen sörjer henne djupt, sa ordföranden Romano Prodi. Det hölls en tyst minut i kommissionens presscenter och därefter lämnade Romano Prodi över ordet till en blek och svartklädd Margot Wallström. – Hon var enastående, hon var den bästa av oss. Det sa vi alltid, vi unga ministrar som satt i regeringen samtidigt med Anna Lindh, sa den svenska EU-kommissionären Margot Wallström. Hon var enastående som både politiker och god vän. Anna och döden går helt enkelt inte ihop, sa Wallström och hennes röst bröts. Angreppet mot Anna Lindh är också en attack mot demokratin. Hon trodde på och slogs för demokratin och därför är det helt rätt att hålla folkomröstningen om euron på söndag sa Wallström. – Jag önskar att jag kunde säga till Anna Lindhs familj att vi ska hjälpa till att bära er sorg, men vi kan bara visa vårt deltagande. Men vi har alla gjort en stor förlust, vi har förlorat en skicklig politisk ledare, en vän, två pojkar har mist sin mor och Europa ytterligare lite till av sin oskuld, sa Margot Wallström.
Kerstin Brostrand, Bryssel kerstin.brostrand@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".