Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Statens haverikommission:

Flygplansolycka behandlas som dråp

Vrakdelar kan ha försvunnit i havsströmmar, tror Statens haverikommission. Foto: Scanpix.

Uppdaterad: 21:15
Åklagare i Frankrike har inlett en brottsutredning om dråp kring flygolyckan med Air-France planet i måndags. Utredningen från Paris åklagarkammare riktas mot icke namngivna personer hette det i ett uttalande.

Det är mycket dåligt väder i det område dit sökandet efter det försvunna planet har koncentrerats. Det brasilianska räddningsmanskapet söker nu i områden i närheten.

De föremål som hittats i Atlanten är inte vrakdelar från det försvunna planet, enligt brasilianska myndigheter. Och nu är det en kamp mot klockan. Stefan Christensen, som är utredningschef på Statens haverikommission, säger att även om man hittar vrakdelar från planet, så är det inte säkert att man hittar själva olycksplatsen.

– Det kan man inte vara säker på eftersom det är väldigt beroende av havsströmmar och vindar. Det har också gått fem dygn sedan flygplanet försvann, det kan beroende av hur mycket det blåst och hur strömmarna varit, ha förflyttats en mycket lång sträcka, säger Stefan Christensen på statens haverikommission.

Man verkar vara på ruta ett igen. Men ändå tror de franska haveriutredarna att man letar i rätt område.

Sökningen, efter det havererade planet från Rio de Janeiro till Paris med 228 personer ombord betecknas som att leta efter ett nål i en höstack. Det går inte heller förlita sig på att planets färdskrivare, den svarta lådan, är välbehållen och fortfarande sänder signaler, säger Stefan Christensen på Statens haveri kommission.

Olycksteorierna är många; blixtnedslag, kraftig turbulens, mänskligt misstag, fel hastighet in i turbulens och kombinationer av det. Men även om man inte hittar den svarta lådan och inte kan lokalisera planets nedslagsplats så kan fynd av vrakdelar från flygplanet ge bra ledtrådar om händelseförloppet.

– Om man hittar vrakdelar så kan man analysera om det exempelvis finns spår av explosion, brand eller materialutmattning, så visst finns det möjligheter, säger Stefan Christensen.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Det försvunna planet

Söndag 31 maj
AF447 lyfter från Rio de Janeiro med destination Paris. Under flygningen bryts kontakten med planet.

Måndag 1 juni
Planet ska landa på Charles de Gaulle-flygplatsen. Rapporter om att planet sannolikt har träffats av en blixt.

Tisdag 2 juni
Svenska UD rapporterar att tre svenska medborgarna fanns ombord på AF447.

Onsdag 3 juni
Vrakdelar siktas som tros komma från det försvunna planet.

Fredag 5 juni
Enligt Brasiliens luftfartsmyndighet är det material man plockat upp ur vattnen inte vrakdelar från det försvunna planet.

Det försvunna planet - dag för dag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".