Putin vill att företag tar sitt ansvar i krisen

I dag öppnade det årliga S:t Petersburgs internationella ekonomiska forum med ledande ryska och internationella politiker närvarande. Men den riktiga debatten om det ekonomiska läget i Ryssland har den här veckan först i en liten stad utanför S:t Petersburg.

– Var finns näringslivets sociala ansvar, var? frågade den ryske premiärministern Vladimir Putin på en presskonferens i går i den lilla industristaden Pikaljovo.

Putin hade flugit in för att få stopp på protesterna från stadens 20 000 invånare mot att den lokala cement- och alluminiumfabriken stängt och lönerna frusit inne.

2 500 anställda vid fabriken i Pikaljovo, cirka 17 mil från S:t Petersburg, har gått arbetslösa sedan i januari.

Staden har hamnat i en negativ spiral där de kommunala tjänsterna dragits in när räkningar inte betalats.

I desperation har människor i Pikaljovo trängt sig in hos lokala myndigheter för att kräva hjälp. Tidigare i veckan blockerade 500 personer i staden motorvägen som drar förbi med flera mil långa trafikstockningar som följd.

I ett långt tv-nyhetsinslag i ryska statliga rikstäckande Kanal Ett läxade premiärminister Putin upp alla inblandade för den uppkomna situationen och lovade att pengarna omedelbart ska betalas ut till de arbetslösa Pikaljovoborna.

Putin kritiserade särskilt en av fabriksägarna, Oleg Deripaska, som är en av Rysslands rikaste män och anses stå mycket nära landets politiska ledning.

– Jag anser att tusentals människor har blivit gisslan för era ambitioner, er bristande professionalitet eller kanske helt enkelt för er girighet, sa Putin till Deripaska och de övriga näringslivsrepresentanterna på plats i Pikaljovo.

Rysslands premiärminister hotade med att helt enkelt ta ifrån fabriksägarna deras verksamheter om de inte i framtiden agerade mer ansvarsfullt under den pågående krisen.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".