Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutdebatten i Studio Ett

Het debatt om vårdval Europa

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 18.01

Om svenska patienter ska kunna söka vård i andra EU-länder utan att först be Försäkringskassan om lov var ett av de mest debatterade ämnena då partiernas toppnamn inför EU-valet möttes i Studio Ett i eftermiddags.

Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson var kritisk till förslaget.

– Alla som behöver vård i ett annat land ska få det, men vi anser att man ska ha ett förhandsbesked. Då vet man att man inte behöver ligga ute med pengar, men vet att man inte riskerar att man behöver betala det själv.

Men Centerpartiets Lena Ek höll inte med.

– Vem vill att en byråkrat på Försäkringskassan och bestämma om jag ska få min operation eller inte.

En del av debatten rörde också miljöfrågor där för partierna kritiserade varandras politik hårt. Miljöpartiets vill minska klimatutsläppen mest, men moderaten Gunnar Hökmark menade att partiets politik inte är trovärdig.

– När vi ser till att ha förnybara bränslen och minskar utsläppen vill ni avveckla kärnkraften. Det innebär att ni kommer att utveckla tysk kolkraft och rysk gas oavsett hur långt ni vill gå, sa Gunnar Hökmark.

Miljöpartiets Carl Schlyter menade å sin sida att Moderaterna inte menar allvar med sin miljöpolitik.

– Du och dina moderata vänner röstade emot att ersätta klimatfarliga gaser i kylskåp, samma sak gjorde ni med bilarna, ni röstade för sänkta krav, sa han.

En annan het fråga i valrörelsen har varit att medborgare i andra EU-länder kan komma hit och arbeta till löner som ligger på kollektivavtalens miniminivå, på grund av en dom i EG-domstolen. Junilistans Sören Wibe var kritisk till att facken inte kan sätta in åtgärder mot det.

– Det här är en rättighet som den fackliga rörelsen och den arbetarrörelsen tillkämpade sig på 1930-talet och som vi nu lämnar över till en domstol, sa han.

Men Kristdemokraten Ella Bohlin ville inte ändra reglerna.

– Om vi river upp utstationeringsdirektivet börjar vi spela rysk roulett med kollektivavtalen, och det är inte en hållbar väg, sa hon.

Socialdemokraten Marita Ulvskog pläderade för en gemensam flyktingpolitik i EU.

– Världen kommer att fortsätta att bestå av rika och fattiga länder, det kommer att vara krig och miljökatastrofer, och då måste man ha en gemensam syn på vad man måste göra, sa hon.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".