Ifrågasätter löften.

Statsministern försvarar EU-löner

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att det är en privatsak vad EU-parlamentarikerna gör med sina löner. Därmed försvarar han moderaternas Gunnar Hökmark, som är den ende av toppkandidaterna i valet som inte säger att han ska skänka bort en del av sitt arvode till oegennyttiga ändamål.

Reinfeldt ifrågasätter till och med om de andra kandidaterna verkligen kommer att hålla sina löften om att ge bort pengar.

– Ska vi börja redovisa för våra privata utgifter, hur vi fördelar detta? Jag tycker att det är märkligt. Även en person med förtroendeuppdrag tycker jag har rätten att själv förfoga över lön efter skatt och att göra vad de vill med det.

I utfrågningar med partiernas huvudkandidater inför EU-valet har de flesta partiföreträdarna sagt att de tänker ge bort en del av sitt arvode på 80 000 kronor i månaden till oegennyttiga ändamål, och några parlamentariker redovisar öppet hur de använt sina pengar.

Men moderaternas Gunnar Hökmark har nöjt sig med att konstatera att han använder dem själv.

– Lönen använder jag själv.

Statsministern försvarar alltså Hökmarks linje men ifrågasätter också om man kan lita på utfästelserna från de andra kandidaterna.

– Kommer det inte vara ungefär så som Gunnar sa, att det är så de flesta gör? Men pressade i en valrörelse så börjar man låta som man ska ge en massa typer av besked. Jag vet inte.

Du menar att du inte tror på de andra när de säger att de ska ge bort pengarna?

– Vi får väl se, men vem ska kontrollera det? undrar Fredrik Reinfeldt.

I intervjun idag tillrättavisade Fredrik Reinfeldt också sin kulturminister. Lena Adelsohn Liljeroth har sagt att hon gladdes över tingsrättens dom i Pirate Bay-målet. Det är en kontroversiell dom och som dessutom är överklagad till hovrätten. Inte lämpligt anser statsministern.

– Hon uttalade sig om detta i ett sammanhang och det är bara att konstatera att det bör vi avstå från, säger Fredrik Reinfeldt.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".