500 nya svenskar välkomnades i Stockholms stadshus. Foto: Catarina Friskman/SR.

Nationaldagsfirande med nya svenskar

Det går dubbelt så snabbt att bli svensk medborgare i år än för några år sedan. Årets nationaldag blev för många nya medborgare mycket högtidlig, i medborgarceremonier i flera kommuner i landet.

Hoa Hoang kom från Vietnam till Sverige för 15 år sedan, i dag välkomnades hon och hennes familj i Stockholms stadshus.

– Vi trivs så bra här i Sverige och när man väl bor här så är det bra att vara en svensk medborgare.

Hur lång tid ansökte till dess ni fick bli svenska medborgare?

– Det tog två veckor för oss. Vi har vänner som ansökte för några år sedan och det tog uppemot ett år för dem.

Desislava Petkova från Bulgarien var en av de nya svenska medborgare som välkomnades av sin hemkommun Stockholm.

– Det tog tio-tolv dagar för mig att få medborgarskap.

Gick det så snabbt?

– Ja, alla mina dokument var i ordning och det behövdes inget mer.

Det går betydligt snabbare att bli svensk medborgare i dag jämfört med bara för ett par år sedan. I dag är Migrationsverkets handläggningstid för medborgarskapsärenden i genomsnitt 51 dagar, 2007 tog det dubbelt så lång tid, i snitt 99 dagar.

Fram till 2004 var väntetiden två år, men sedan ändrade Migrationsverket sina rutiner och handläggningen är i dag betydligt smidigare. För att det ska bli enklare och gå ännu snabbare ska man om något år kunna ansöka om medborgarskap via internet.

För att bli svensk medborgare måste man ha permanent uppehållstillstånd, man måste ha bott i Sverige i två till fem år beroende på i vilket land man haft medborgarskap tidigare. Man ska också ha varit skötsam och inte ha begått något brott nyligen.

Hittills i år har drygt 11 000 personer ansökt om att få bli svenska medborgare, många av dem som har fått sitt medborgarskap välkomnades i dag i ceremonier i sina hemkommuner.

I Stockholms stadshus blev i dag omkring 500 personer välkomnade. Suleaman Mahammedsayd kom till Sverige från Eritrea för sex år sen var en av dom. I våras fick han sitt svenska medborgarskap. Det var som att bli pånyttfödd säger han.

– Här kan man prata och göra som man vill.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".