Centerns Maud Olofsson var en av många politiker på Sergels torg. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

EU-valkampanjen inne på slutspurten

Inför söndagens EU-val jobbar politiker runt om i landet in i det sista för att vinna de sista rösterna. Det märktes inte minst i Stockholm där ministrar och EU-kandidater avlöste varandra på Sergels torg.

Vänsterpartisten och EU-kandidaten Berivan Öngörur delade ut valinformation valstugan vid Åhléns.

– Mitt budskap är att folk verkligen tar sitt ansvar och går och röstar.

Det är som en smältdegel vid valstugorna vid Sergels torg. Massor av Politiker trängs med turister, journalister, danska fotbollssupportrar. När folkpartisten Marit Paulsen har delat ut hembakade köttbullar är det dags för Anna-Maria Corrazza Bildt att ta plats vid mikrofonen, med utrikesminister Carl Bildt påhejandes vid sin sida.

Mitt i allt detta väljarna. Ernesto Calderon har varit runt i olika valstugor. Han kommer med en rad broschyrer från olika partier under armen, har inte bestämt sig, Han erkänner att han är ute i sista minuten.

– Ja, lite grann. Vi skulle vilja veta vad olika partier tänker om hälsa, vård , jämlikhet eller klimatfrågor och vi skulle vilja jämföra.

Vad ska du göra med materialet som du har hämtat?

– Läsa i lugn och ro hemma, säger Ernesto Calderon.

Enligt en ny undersökning från Synovate, som publicerades i Dagens Nyheter idag, känner en av fyra svenskar inte till att det är val till EU-parlamentet i morgon. Marie Wickberg från Centerpartiet tycker att det är obegripligt.

– Det är svårt för mig att lista ut vad det beror på. Jag ser ju valet överallt, precis överallt. Många säger när jag står och pratar med dem att de inte får någon information. Ja, men du får information här och nu.

– Demokratin kommer aldrig att vara lätt. Man kommer aldrig att få ett brev med posten där någon har räknat ut vilket parti det är man ska rösta på utan någonstans måste man ta ett eget ansvar.

Har ni från de politiska partierna gått ut tillräckligt och informerat i det här valet?

– Nej, jag tycker att vi kunde ha gjort mer. Man kan inte tro att valrörelsen ska börja två veckor innan det är val utan man måste ta det här valet på lika stort allvar som man tar ett riksdagsval. Det upplever jag faktiskt inte riktigt att man har gjort, säger Marie Wickberg.

Mattias Nilsson, som precis flyttat från Mariestad till Stockholm, kommer nog inte att rösta säger han. Men han tycker att det är konstigt att någon kan undgå att det är EU-val i morgon.

– Det har ju varit så mycket skriverier och reklam om det, så det är mest lathet om man inte vet om det, har jag en känsla av. Jag vet om det och har kollat på nyheter, men jag kommer nog inte att rösta.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".