En indiansk man kroppsvisiteras. Foto: Karel Navarro/Scanpix.

50 döda i Amazonas-upplopp

De senaste dagarnas häftiga sammanstötningar i de peruanska delarna av Amazonas har krävt cirka 50 dödsoffer. Perus regering har utfärdat landssorg under söndagen och samtidigt infört undantagslagar i stora delar av Amazonas.

Det var två månader sedan som de peruanska Amazonasindianerna inledde sin proteströrelse. Orsaken var att de anser att regeringen öppnat dörren för att utländska bolag på ett okontrollerat sätt ska kunna exploatera Amazonas naturtillgångar. Rikedomar som indianerna anser tillhör dem sedan urminnes tider.

Det var förra året som president Alan García drev igenom ett antal dekret för att reglera exploateringen av Amazonas rikedomar, fram för allt skog och vatten - ett krav som USA ställt för att skriva under ett frihandelsavtal med Peru.

När indianska grupper i Amazonas började reagera inleddes först förhandlingar mellan dem och regeringen för att revidera dekreten. Men förhandlingarna strandade. Regeringen hävdade att de indianska ledarna krävde allt eller intet. De, i sin tur, hävdade att regeringens position var ett hån.

I stället började indianerna ockupera vägar och floder och demonstrera på ett allt mer militant sätt. Och när polisen i slutet av förra veckan försökte bryta upp en vägblockad i närheten av staden Bagua i Amazonas kom de första dödsfallen.

Ledare för indianerna säger att polisen öppnade eld och anklagar regeringen för folkmord. Polisen, och regeringen, hävdar i stället att det var indianerna som öppnade eld och anklagar ledarna för att agera i främmande makts intressen.

I söndags utfärdade en åklagare arresteringorder mot indianernas mest kända ledare, Alberto Pizango, som brukar beskrivas som Amazonas Dalai Lama. Enligt obekräftade uppgifter har Pizango flytt till Bolivia.

Vägblockaderna har hävts, men tillfälligtvis. Motsättningarna mellan de peruanska djungelindianerna och regeringen i Lima är långt ifrån lösta. De senaste dagarnas blodspillan har bara bidragit till att göra dem än mer oförsonliga.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".