Chryslerbeslut överklagas till HD

Fordringsägare i Chrysler bad i dag USA:s Högsta domstol att stoppa försäljningen av bilföretaget till italienska Fiat, under tiden som de överklagar uppgörelsen. Det är delstaten Indianas pensionsfonder som vill föra fallet till högsta instans.

Överklagandet görs efter att en appellationsdomstol i New York i fredags godkände affären mellan konkursdrabbade Chrysler och Fiat. Indianas pensionsfonder har fordringar på runt 42 miljoner dollar i Chrysler och hävdar att uppgörelsen med Fiat missgynnar dem till förmån för andra fordringsägare. De anser också att hela försäljningen är en bluffaffär.

Fallet kan ha betydelse även för General Motors, som använder en liknande snabbhantering i sin rekonstruktion.

Om inte Högsta domstolen stoppar affären ska den genomföras under måndagen. Fiat har rätt att bryta överenskommelsen om inte affären fullbordas före den 15 juni.

Uppgörelsen innebär att i princip alla tillgångar i krisdrabbade Chrysler säljs till Fiat, en facklig stiftelse knuten till fackförbundet United Auto Workers, samt regeringarna i USA och Kanada.

Chrysler ansökte om konkursskydd den 30 april. Företaget har sedan dess haft siktet inställt på att ingå en allians med Fiat som, om allt löper enligt planerna, kommer kunna utöka sin ägarandel i framtiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".