Många kultur- och sportarrangemang inställda

Folkomröstningen om euron genomförs som planerat på söndag men själva valkampanjerna ställs in till följd av mordet på utrikesminister Anna Lindh. Dessutom ställs flera kultur- och sportarrangemang in.
Fotbollsmatcher, teaterföreställningar och konserter har ställts in under onsdagen efter sorgebudet om utrikesministerns död. I Göteborg ställer de stora teatrarna in kvällens föreställningar och nöjesparken Liseberg har hållit stängt under onsdagen. Tyst minut vid sportarrangemang Riksidrottsförbundet har skickat ut rekommendationer om att alla sportevenemang skall inledas med en tyst minut de närmast dagarna. Deltagarna i fredagens golftävling i Barsebäck ska bära sorgeband. Även i radio och tv har Anna Lindhs död medfört stora förändringar av sändningarna under torsdagen. Till exempel sänder inte tv3 och tv4 någon reklam under torsdagen. – Vi vill ha friheten att kunna bevaka det här utan att vara upplåst. Det fanns också ett stort intresse och förståelse från annonsörerna att det här är en väldigt speciell dag, en sorgens dag. Det var inget svårt beslut att få gehör för, säger Magnus Törnblom på tv4. Väljer musik med omsorg Även Sveriges Radio har förändrat sina sändningar. Bland annat väljs vilken musik som skall spelas med omsorg, säger programdirektör Kerstin Brunnberg. – Musik vid sådana här tillfällen måste vara sådan att den inte stöter människor. Den måste visa respekt för de känslor som människor har i ett sådant här sammanhang. Den ska förmedla både en känsla av det som hänt men också av tröst, säger Kerstin Brunnberg. Vad är det för program man måste plocka bort? – En del program av satirkaraktär eller humorkaraktär. Vi måste också se till att det inte förekommer yttranden eller anspelningar som kan kopplas ihop med det som hänt, säger Kerstin Brunnberg, programdirektör på Sveriges Radio.
Thorbjörn Carlsson thorbjorn.carlsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".