Israels regering planerar utvisa Arafat

Israel har beslutat att "i princip" utvisa den palestinske presidenten Yassir Arafat. Däremot är det oklart när Arafat kommer att tvingas i landsflykt.
Israel har länge anklagat Arafat för att han ger de palestinska militanta organisationerna sitt stöd och att han motverkar alla försök att avväpna de terrorgrupper som attackerar Israel med bland annat självmordsbombare. Under torsdagskvällen beslöt alltså den israeliska regeringen att Arafat skall bort. Vill vänta ett tag Israeliska soldater och stridsvagnar finns alldeles i närheten av Arafats residens i Ramallah på Västbanken och skulle redan nu kunna gå till aktion, gripa honom och kasta ut honom. Men man vill uppenbarligen vänta ett tag. Beslutet att utvisa Arafat är nämligen tills vidare bara ett principbeslut där man ber armén göra upp en plan för hur det praktiskt skall gå till att bli av med den palestinske presidenten. Säkert vill israelerna först också ha USA:s stöd för ett sånt här drastiskt drag. Washington har hittills motsatt sej att Arafat utvisas och Israel vill på alla sätt undvika att få USA emot sig. En utvisning av Yassir Arafat är inte heller okontroversiellt i Israel. Labouroppositionen motsätter sig tanken. Kan utomlands plädera för palestinierna Många tror att Arafat faktiskt gör mer skada utomlands där han ostört kan åka omkring och plädera för sin och palestiniernas sak än när han som i dag sitter i vad som mest liknar en husarrest i Ramallah. Från palestinskt håll varnar man Israel för att vad som kommer att hända om Arafat förs bort. De palestinska kommentarerna kan sammanfattas med orden: Det blir en katastrof för fredsprocessen.
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".