Kritiken mot Säpo växer

Kritiken växer nu mot att säkerhetspolisen Säpo inte hade sett till att Anna Lindh hade livvaktsskydd. Justitieministerns närmaste medarbetare, statssekreterare Dan Eliasson anser att det var ett misslyckande av Säpo.
– Det är svårt att göra någon annan bedömning, när ett framstående statsråd har varit utsatt för ett attentat och dött tillföljd av det, än att det är ett misslyckande, säger Dan Eliasson. Det är många som nu öppet kritiserar Säpo för att ha misskött sin uppgift – bland andra före detta statsråd, riksdagsledamöter, kriminologer. En av dom skarpaste kritikerna är ordföranden för riksdans justitieutskott folkpartisten Johan Pehrsson. – Hotbildsanalysen har inte varit adekvat. Den har inte täckt inte att det funnits någon som velat döda henne och nu är hon död, säger han. Hotbild utan hot Men Säpos bedömning var att det inte fanns något hot mot Anna Lindh och därför inte heller någon anledning att förse henne med livvakter säger tillförordnade chefen Kurt Malmström. – Om vi senare har gjort felbedömningar beträffande information, det får framtiden utvisa, säger Kurt Malmström. Efter mordet på Olof Palme uppstod en intensiv debatt när det visade sig att statsministern inte hade haft några livvakter under mordkvällen, men ändå så såg inte regering och riksdag till att säkerhetspolisen fick tillräckligt långtgående direktiv, säger statsekreterare Dan Eliasson: – Det känns i dag som att vi borde ha haft ett annat personskydd. Det vore väl konstigt om vi drog någon annan slutsats. Men vi har haft ett system som har fungerat sedan Olof Palme och nu finns det välanledning att fundera över om det ska förändras ganska rejält. Måste det till ett statsrådsmord för att man ska ändra regler? – Nej, men det system som varit hittills har fungerat. När en sådan här sak inträffar måste man självklart se över systemet, säger statssekreterare Dan Eliasson på justitiedepartementet.
Johan Prane johan.prane@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".