Parlamentsvalet ger vånda i Bryssel

Spänningen är stor i Bryssel inför kvällens resultat av EU-parlamentsvalet. Det handlar inte bara om hur det går för partigrupperna, utan kanske ännu mer om valdeltagandet.

Symboliken kunde knappt vara tydligare. Framför Europaparlamentet här i Bryssel, vid Place Luxembourg, finns en gigantisk ljustavla med bilder från val till Europaparlamentet sedan 1949.

Det är bara ett problem - det finns nästan inte en kotte på torget framför tavlan och de få som är här tycks inte bry sig.

Thomas är på väg till vallokalen, därtill är han nödd och tvungen. För här i Belgien kan valskolkare straffas, lagen tvingar belgarna att rösta. Men Thomas tycker inte att politikerna verkar bry sig om det som är viktigt, som miljöförstöringen, säger han och kliver på en buss.

 Dra en kurva över valdeltagandet sedan direktvalen till Europaparlamentet började 1979 och kurvan pekar tydligt i en och samma riktning hela tiden: just det, nedåt.

För fem år sedan gick 45,5 procent av väljarna till urnorna; mer än hälften lade sig alltså på sofflocket.

Och sofflocket har nötts mer i några länder som redan hållit i sina val den här gången. Det gäller Nederländerna, som är ett av grundarländerna. Eller ta Slovakien, en av de nyare medlemmarna. 80 procent sa tack, men nej tack till valet, bara drygt 19 procent röstade.

Men det är inte bara valdeltagandet som oroar många. I dessa ekonomiskt kärva tider vädrar extremister morgonluft. I Nederländerna gick ett hätskt antimuslimskt parti starkt uppåt och det finns likasinnade partier på många andra håll - partier där ledningen hoppas att krisen ska ge röster.

Det är, som sagt, rätt många här i Bryssel som är oroliga inför kvällens resultat.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".