Socialdemokraternas Franz Müntefering

Bakslag för tyska socialdemokrater

Uppdaterad: 23:03
I Tyskland förlorar kristdemokraterna CDU stöd jämfört med förra Europavalet för fem år sedan. Men CDU förblir tillsammans med det bayerska systerpartiet CSU störst. För de tyska socialdemokraterna är EU-valet ett bakslag.

Kristdemokraterna CDU förblir tillsammans med det bayerska systerpartiet CSU störst, med nära 39 procent av rösterna.

Det här är sämre än vi hoppades, sa Socialdemokraternas ordförande Franz Müntefering för en stund sedan. Partiet har inte lyckats mobilisera sina väljare i Europavalet, var hans slutsats.

Då har partiet ändå haft sin kanslerkandidat inför höstens val till förbundsdagen, utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, på intensivturné i landet de senaste veckorna.

Men kraven på ett socialt Europa med europeiska minimilöner bland annat, lockade nu bara 21 procent av de tyska väljarna. Det är lika litet som i EU-valet för fem år sedan, som räknas som ett katastrofval för socialdemokraterna, då som en följd av regeringnen Scrhöders försämring av sociala förmåner.

Det var bara etablerade partier som lyckades ta mandat i EU-valet i Tyskland. Inget av alla de småpartier som ställde upp i valet fick ens tre procent. Spärren för att få ett mandat är satt till fem procent i Tyskland.

Kristdemokraternas förlust mer än fem procentenheter var väntad. 2004 fick unionen CDU och CSU proteströster från vänstern. Medan de 39 procent partierna nu fick i söndagens val motsvarar det dom nu stadigt har i opinionmätningarna. En sorts återgång till det normala alltså.

Det liberala partiet fdp gick fram rejält i dag, från sex till elva procent.  Tillsammans får FDP och Angela Merkels union nu 49 procent av rösterna. De kan alltså visa på möjligheten av en borgerlig tysk regering efter valet i höst, något de båda vill ha.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".