Man protesterar i Sydkorea. På plakatet är bilder på de två journalisterna. Foto: Bullit Marquez/Scanpix.
Nordkorea

Reportrar dömda till 12 års straffarbete

I Nordkorea har två amerikanska journalister dömts till långa fängelsestraff, bland annat för att ha tagit sig in i landet olovligt.

De båda amerikanska TV-journalisterna Laura Ling och Euna Lee dömdes till tolv års straffarbete, ett strängare straff än många väntat.

USA hade begärt att de omedelbart skulle släppas med hänvisning till att de var journalister, som bara gjorde sitt jobb.

Förutom att ha korsat gränsen illegalt dömdes de för ytterligare ett "allvarligt brott", som inte angavs närmare.

En del experter tror att Nordkorea kommer att försöka använda de båda fängslade amerikanskorna för att vinna eftergifter i förhandlingarna kring landets kontroversiella kärnvapenprogram.

De båda höll på att göra ett reportage om nordkoreaner, som flyr sitt land till Kina, när de greps av nordkoreanska gränsvakter. De båda jobbar för en TV-kanal i Kalifornien, som leds av förre amerikanske vicepresidenten Al Gore.

USA reagerar i dag med bestörtning på de långa fängelsestraffen.

Washington har inga diplomatiska relationer med Nordkorea, utan det är svenske ambassadören i Pyongyang som hanterar ärendet och han har fått träffa kvinnorna.

"De är rädda, mycket, mycket rädda", sa en av kvinnornas systrar enligt nyhetsbyrån AFP.

Nils Horner, Asienkorrespondent
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".