Säpo förnekar felbedömning

Säpo fortsätter att hävda att det inte fanns något som talade för att man borde har gjort en annan bedömning när det gäller skyddet av Anna Lindh, och Margareta Linedroth biträdande chef för säpo instämmer inte i uppfattningen att stämningen under EMU-kampanjen varit ovanligt hätsk.
- Vi är väl medvetna om att Anna Lindh är en väldigt exponerad politiker. Kanske ännu mera år 2001, när Sverige hade EU-ordförandeskapet än kanske vid den här valrörelsen. Våra säkerhetsbedömningar omfattar inte bara ett livvaktsskydd utan vi har även möjligheten att ge instruktioner till den lokala polisen om platsbevakningar och avspärrningar. Det gör vi vid sådana här politiska torgmöten. Det är inte alltid ett livvaktsskydd är det bästa vid varje tillfälle, säger Margareta Lindroth. Jag förstår fortfarande inte hur ni resonerar kring kombinationen av den här exponeringen i den här valrörelsen och risken för att råka ut för ett dåd av en ensam galning? Det finns alltid en risk. Visst det kan hända att vi har gjort fel, jag kan inte svara på den frågan. Men Anna Lindh har funnits på valaffischer stort vid många fler tillfällen en just den här folkomröstningen om EMU, säger Margareta Lindroth. Och tidigare har det gått bra, eller? Ja det har inte inträffat, men finns också många andra politiker som finns på valaffischerna, säger Margareta Lindroth.
Anders Holmberg, P1 morgon anders.holmberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".