Undermåliga vittnesförhör ger oklart signalement

Den bild av gärningsmannen som nu lämnas ut av polisen är alldeles för allmänt hållen för att finna mördaren. Det anser professorn i psykologi vid Stockholms universitet Sven-Åke Christiansson, som befarar att den allmänna bilden grundar sig på dåligt genomförda vittnesförhör.
- När man hör beskrivningen av gärningsmannen så den väldigt allmän och ospecifik. Nu vet jag inte om man inte har velat lämna ut de unika uppgifterna och då kan man ju fråga sig varför. Men det antyder ju det. Och någonting som jag undrade väldigt över var att man står och hör ett vittne utanför på gatan. Alltså media står och hör ett vittne ganska snart efter händelsen. Det vittnet borde ju vara på polisstationen. För vi ska veta det att under den första timmen förlorar vi oerhört mycket detaljinformation. Sedan spelar det inte så stor roll om man hörts efter sex eller nio timmar eller 31 dygn. Det är den första timmen som är så viktig. Sven-Åke Christiansson har själv utbildat poliser i vittnesförhör och menar att det väsentliga är just att få fram det unika. Metoderna är inte komplicerade utan bygger på frågor som särskiljer - som hur skulle du känna igen den här mannen bland hundra andra. - Vi vet att människan kan drabbas av massa olika felkällor. Det vill säga minnet kan spela oss ett spratt. Därför är det så viktigt att vittnen hörs på rätt sätt. Man måste göra vittnet aktivt och plocka fram det unika i det man har sett. Inte bara allmänna ospecifika uppgifter om en individ. Och här har vi metoder. Men polisens signalement på gärningsmannen tycker han vittnar om att man inte använt sig av de metoderna. Kraftigt byggd man med härjat utseende, i 30-årsåldern, förmodligen av svensk härkomst. Längd cirka 180 centimeter. Signalementet, som är hämtat från polisens hemsida tycker han är en beskrivning som passar in på tusen och åter tusen svenska män. - Tar man fram uppgifter under den första timmen hos vittnen under den första timmen och får de här unika uppgifterna, så skulle polisen ha en otrolig hjälp av detta. Jag kan inte tänka mig att det signalement som lämnas ut nu ger människor så stora möjligheter att söka efter någon specifik person, säger Sven-Åke Christiansson.
Pia Lille pia.lille@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".