Var fjärde förstagångsväljare röstade på Piratpartiet. Arkivfoto: Robert Henriksson/Scanpix.

Piratpartiet kan ha snuvat SD på mandat

Det var inte bara integritetsfrågorna som samlade röster till Piratpartiet, det var också ett missnöje med de etablerade partierna. Det säger statsvetaren Jan Teorell vid Lunds universitet. Och det kan ha varit Piratpartiet som hindrade Sverigedemokraterna från att ta plats i EU-parlamentet.

– Den största andelen Piratparti-väljare säger att de skulle ha röstat på Sverigedemokraterna om det var ett riksdagsval i dag och det säger ju också någonting om vad det är för typ av väljargrupper det är vi pratar om.

– Jimmie Åkessons analys, att Piratpartiet innebar ett problem för Sverigedemokraterna, den verkar stå sig om vi tittar på vallokalsundersökningen.

Samtidigt gick ju Sverigedemokraterna fram jättemycket jämfört med förra Europaparlamentsvalet.

– Ja, precis. Så hade vi tagit bort Piratpartiet här så hade vi troligen sett Sverigedemokraterna i Europaparlamentet skulle jag gissa, säger Jan Teorell.

Sverigedemokraterna gick fram och kom över riksdagsspärren i fem län, med toppnoteringen 7,9 procent i Blekinge. Men det räckte inte till något mandat, och kanske var det för att de tappade väljare till Piratpartiet.

Piratpartiet lyckades inte bara locka de unga väljarna, utan också många arbetslösa. Nästan var femte arbetslös röstade på Piratpartiet, som blev näst störst i den gruppen, efter Socialdemokraterna. Dessutom blev Piratpartiet tredje största arbetarpartiet.

I Piratpartiet syns också de två stora trender som Jan Teorell pekar på; klyftan mellan generationerna och klyftan mellan könen.

Piratpartiet fick stöd från var fjärde första gångsväljare, medan de unga övergav de borgerliga partierna, som i högre utsträckning samlade de äldre väljarna.

Tre fjärdedelar av Piratpartiets väljare är män en spegelbild mot de som röstade på Feministiskt initiativ.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".