Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hotbrev till Anna Lindh före mordet

Utrikesminister Anna Lindh fick ett hotfullt mejl i samband med att hon och Ericssons vd Carl-Henric Svanberg gått ut med ett en gemensam debattartikel. Men brevet skickades inte vidare från utrikesdepartementet till Säpo för bedömning, utan stannade på hennes kansli.
Den 26 augusti gick Anna Lindh och Ericssonchefen Carl Henric Svanberg ut i en gemensam debattartikel om att ett nej till euron kan innebära nackdelar för Sveriges ekonomi. Reaktionerna från allmänheten lät inte vänta på sig. I många brev till Anna Lindh skrev socialdemokrater om sin besvikelse över att en ledande socialdemokrat gjorde ett utspel tillsammans med en näringslivsrepresentant. Dagen efter utspelet kom ett hotfullt formulerat brev till Anna Lindh via utrikesdepartementets e-brevsystem. Så här löd brevet: ”Anna Lindh! Du är en maktgalen kärring. Sitter i knät på näringslivet. Du är ingen socialdemokrat utan en högerkärring.” Sen fortsätter brevet med hot mot både hennes barn, och henne själv. Men Anna Lindh informerades inte om brev av den här karaktären. Hon ville inte veta, säger hennes kanslichef Mikael Eriksson. – Hon har själv inte velat se sånt, egentligen. Så det har vi försökt hantera utan... Så hon har själv uttryckligen sagt att hon inte har velat ta del av den här typen av brev? – Ja, det har hon sagt. Säkerhetspolisen, som skulle bedöma hotbilden mot Anna Lindh, informerades inte heller. Brevet bedömdes inte innehålla ett reellt hot av karaktären ”jag vet var du bor”, säger en tjänsteman på utrikesdepartementet. Men Säpos biträdande chef Kurt Malmström gör en annan bedömning när Ekot visar honom brevet. – Det är ett brev som jag inte känner till. Det har uppenbarligen kommit in till utrikesdepartementet, vad jag kan förstå. Vad har ni för rutiner? Ska de lämna ifrån sig den här typen av brev till er? – Det finns en dialog med vederbörandes departement och deras staber att vi naturligtvis är intresserade av all information som kommer in. Vad säger du då när du ser det här fallet? – Jag säger att jag vill inte kommentera informationen som den nu ser ut. Men du anser att det här brevet hade ni velat titta på? – Det tror jag säkert att vår hotbildsanalysgrupp hade velat titta på, ja. Polisen har nu tagit hand om breven som kommit in till Anna Lindhs kansli och de ingår nu i förundersökningen. På UD råder det nu delade meningar om brevet överlämnats till Säpo eller inte. De anser också att det är svårt att bedöma när ett argt brev övergår till att vara ett hot och då ska skickas vidare. Kanslichef Mikael Eriksson igen. – Det är klart i ett sånt här läge, när utrikesministern är död, så är det klart att man ser sig om efter alla sätt som finns, alla åtgärder, alla rutiner som kunnat göras annorlunda. Det är klart att man funderar över sånt. Men jag kan inte säga i det här enskilda fallet huruvida det borde lämnats ut eller inte, säger kanslichef Mikael Eriksson.
Inga-Lill Hagberg, research inga-lill.hagberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".