Svar från teknisk undersökning kan dröja

På Statens kriminaltekniska laboratorium pågår arbetet med att söka fingeravtryck och DNA-spår från de föremål som lämnats in i samband med mordet på utrikesminister Anna Lindh. Men mer än så vill inte SKL berätta.
Det kan ta tid innan svaren kommer, berättar enhetschefen på biologen, Tomas Johansson. Det är ett tidsmässigt mödosamt arbete att säkra DNA-spår. – Vi pratar ju om en spårsäkringsprocess i det här sammanhanget som är förstadiet. Där är det viktigt att vi på alla sätt tar hänsyn till vad som senare ska kunna göras. Därför tar den här planläggningen en hel del av tiden. Jälva arbetet, att göra den här spårsäkringen, tar också en del av tiden. När vi väl kommit fram till att de här proverna kan bli föremål för själva analysen då är vi nere i provröret. Där är ju processen ganska kort i dag. Det tar i princip 24 timmar tills vi har framme en profil, säger Tomas Johansson. Föremålen man misstänker kommer från Anna Lindhs mördare, en munkjacka, keps och en kniv, kom till SKL igår och är ett prioriterat arbete där. Men Tomas Johansson vill inte säga när svaren kan komma på om man funnit några fingeravtryck elller användbara DNA-spår. Skulle till exempel ett klädesplagg ha använts av flera personer utan att ha tvättats emellan så kan det ställa till problem. Då det då kan finnas flera DNA-spår som inte går att tidsbestämma. Man kan alltså inte se vem som haft på sig plagget när i tid. – Det ser jag som ganska omöjligt. Förmodligen kan man dock konstatera att man har flera profiler, om man nu hittar några profiler, säger Tomas Johansson på SKl i Linköping.
Margita Boström margita.bostrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".