Allmän elransonering kan komma att införas på Kuba. Foto: Javier Galeano/Scanpix.

Ekonomisk kris slår mot Kuba

Den globala ekonomiska krisen har också drabbat Kuba. I stället för en planerad tillväxt på sex procent varnar myndigheterna för första gången på 50 år för en negativ tillväxt.

”Spara eller dö” den drastiska uppmaningen mötte läsarna av Kubas enda dagstidning Granma nyligen.

Och att det var ord och inga visor, det har ett hundratal företag i Havanna, inklusive ett par turisthotell, redan tvingats erfara. Deras elektricitet stängdes helt sonika av i förra veckan.

Det var en bestraffning för att de inte följt den sparplan som inleddes för en vecka sen och som syftar till att få ner elkonsumtionen med 12 procent. Regeringen har klargjort att allmän elransonering kommer att införas om det inte lyckas.

Att elkonsumtionen måste minska beror i sin tur på att ekonomin i stort är i dåligt skick. Och orsakerna till det är flera.

Återuppbyggnaden efter flera orkaners framfart förra året slukar stora resurser. Turismen har minskat, kubaner i exil kan inte längre skicka hem lika mycket pengar som tidigare, och priset på nickel, Kubas viktigaste exportvara, har sjunkit.

Under årets tre första månader importerade Kuba tre gånger mer än landet exporterade. Ett resultat av det är att bristen på hårdvaluta i dag är så stor att utländska företag som är verksamma på Kuba inte får betalt, och inte ens kan komma åt sina tillgodohavanden på kubanska banker.

En annan bidragande orsak till de ekonomiska problemen är att Venezuela bara har förmått levererat hälften av den subventionerade olja man lovat. Biståndet från Venezuela har varit helt avgörande för att lyfta Kuba ur den avgrund man hamnade i efter Sovjetblockets sammanbrott. Men när Venezuela nu drabbas av den globala krisen, så slår det också mot Kuba.

För att bekämpa krisen uppmanar den kubanska regeringen invånarna till kamp mot slöseri och att öka produktiviteten. Men, påpekar kritiker, det är lättare sagt än gjort.

Så länge trasiga elledningar och transformatorer gör att närmare 20 procent av all energi försvinner ut i intet, så spelar det ingen roll att man stänger av kyl- och frysskåp mellan sju och nio på kvällen som sparplanen kräver. Och, vilket också Raul Castro har konstaterat, så länge lönerna är så låga som dom är, lär produktiviteten snarare minska än öka.

Den kubanska planekonomins dilemma; det som borde vara dess styrka, är istället dess svaghet.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".