Delade meningar om förvisning av Arafat

I Israel är meningarna delade om det verkligen är ett bra beslut att skicka ut den palestinske presidenten Yassir Arafat i landsflykt. Bland fredagsshopparna på Jaffagatan i centrala Jerusalem på fredagen var många tveksamma till om det är vettigt att kasta ut Arafat.
Att utvisa Arafat kommer bara att skapa fler problemen, tror Moshe, en av de som jäktar fram längs Jaffagatan för att hinna handla allt innan sabbaten börjar i kväll och allt stänger. Att förvisa Arafat är ingen lösning på huvudproblemet, fred mellan palestinier och israeler, säger han. Och en opinionsundersökning, som publicerades i Israel på fredagen, visar att två av tre israeler tycker att premiärminister Ariel Sharon inte kan hantera konflikten med palestinierna. Bara en av fyra vill kasta ut Arafat. Reaktionerna världen över är också starkt kritiska till Israels principbeslut, som det kallas, att Yassir Arafat skall tvingas ut ur dom palestinska områdena. Ett allvarligt politiskt misstag, säger det ryska utrikesministeriet. Också på det franska utrikesministeriet betecknas beslutet som ett stort misstag. USA framhärdar i sin tidigare uppfattning: det hjälper ingen att Arafat utvisas, möjligen honom själv eftersom han då fritt skulle kunna fara runt och söka stöd för sin sak. Också Kina, EU och FN motsätter sig utvisningen. Det israeliska labourpartiet, nu i opposition, tar avstånd från planerna på att skicka iväg Arafat utomlands. Men i Israel finns förstås också de som applåderar en utvisning av Arafat. – Det är på tiden att någon gör något åt honom, säjer Judith. Det är på tiden är nån gör något drastiskt.
Christer Fridén, Jerusalem christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".